Tak lama lagi nak Deepavali, dah buat persiapan ke belum?

Tak kira la kaum India ke, Cina atau Melayu, kalau sebut pasal makanan mesti akan bersatu padu. Betul tak?

Especially makanan yang menjadi kudapan wajib setiap kali ada musim perayaan, apa lagi kalau buat muruku! Bukan sahaja waktu Deepavali je jumpa, semua jenis raya, bukan waktu raya pun mesti akan ada snek rangup ni!

Selalu kalau nak makan je, pergi kedai je cari confirm ada! Apa kata kali ni, buat sendiri je. Mudah sangat caranya! Rugi tau kalau tak buat. Jom cuba resipi dari Pushpa Rao ni!

Akhirnya dah siap! 😍👍🏻

Resepi muruku rangup! 🍥😋🍥

IKLAN

Bahan-bahannya :-
2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung kacang kuda
1/4 cawan tepung jagung (saya tambah sendiri)
1/2 sudu kecil jintan kecil
1/2 sudu kecil bijan putih
1/2 sudu kecil bijian omam ( kalau tak dapat tak apa)
Garam secukupnya
1 sudu besar gula
1 sudu besar planta
Secubit serbuk hing (asafoetida)
Santan dari 1/2 kelapa

Nak tambah gajet dapur yang super berbaloi? Meh tengok kat sini !

Cara-caranya :-

  1. Kacau semua bahan2 diatas sampai jadi macam dough chappati

2. Masukkan doh ke dalam acuan muruku, tekan acuan untuk hasilkan muruku yg bulat2 begini. Boleh alaskan di atas kertas minyak sebelum menggoreng.

IKLAN

3. Panaskan minyak, goreng hingga menjadi kuning keemasan.

IKLAN

4. Sejat dahulu maruku yang siap digoreng sebelum dimasukkan ke dalam balang.

Selamat mencuba dan selamat makan!
Happy Deepavali! 😊😊😊

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club