Kek coklat sudah tentunya menjadi kegemaran anak-anak. Kebiasaan kek ini banyak dijual dipasaran. Sebenarnya nak buat kek coklat memang mudah jika resipinya menggunakan bahan-bahan yang mudah dan kos yang murah.

Begitu juga dengan perkongsian ini. Bahan dan sukatan yang disediakan memamg senang nak buat. Jika newbie yang buat memang confirm jadi. Jangan risau tak ada skill buat kek tapi ikut je resipi ni. Jom buat!

________________________________

Salam semua, first time buat kek coklat kukus ni. Resepi simple simple untuk newbie dessert ni musim musim kena kuarantin kan.

Menu dessert ape lagi yang mudah untuk dicuba? Mohon share sama sama mana tahu kot saya ada bahan dalam dapur tu boleh la try lagi.

By the way resepi kek ni simple dan sedap, insyaAllah!

Okay, so ini bahan bahan mudah untuk buat Kek Kukus coklat :

*Sukatan menggunakan cawan teh / kopi jer*

1 Cawan minyak masak
1 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Serbuk Koko (kalau tak de boleh pakai Milo)
1 Cawan Gula Ising (Saya xde ni, jadi saya pakai 1/2 cawan gula biasa).
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 sudu biasa esen vanilla
1 sudu biasa baking powder
1 sudu biasa soda bikarbonat (saya tak pakai ni pun ok juga kejadian kan kan )
2 biji telur ayam

IKLAN

Cara cara buat adunan:

1. Kacau sebati campuran minyak masak, serbuk koko dan tepung gandum.
2. Kemudian masukkan semua bahan bahan yang lain dan kacau sampai sebati.
3. Sediakan periuk kukus, dan bekas tipuware yang transparent tu dengan penutup. (kena tutup tau supaya wap air kukus tak jatuh kedalam bancuhan kek).
4. Tuang adunan kek tu 1/2 dari size bekas tipuware uolss okay.
5. Kukus selama 45min Kalau dapur kukus elektrik / dapur api gas. (Saya pakai dapur elektrik periuk kukus).

IKLAN

Untuk sos coklat :
1. 2 sudu biasa mentega
2. 1 sudu serbuk coklat
3. 1 cawan susu pekat

Masak atas api sederhana sampai semua bahan cair dan sebati, tuang atas kek yang siap panas panas.

Fuhhh!! Feeling dia macam makan kek Lava Coklat Secret Recipe tu. Maklumlah rindu secret recipe masa tengah buat kek ni. Berangan kan FREE!

Selamat mencuba semua. Dah berjaya buat share kat komen ye.

Kredit: Aznida Aziz