Membaca kisah anak keempat Shuib yang pramatang dan kini masih berada di hospital, membuatkan ramai yang meluahkan rasa sedih dan bersimpati.

Dalam usia sekecil itu, Ayash Affan belum sempat melihat wajah ibunya, apatah lagi berpeluang merasai titisan susu ibu.

gambar hiasan

Inilah dilema yang dihadapi Shuib apabila doktor menyarankan bayinya itu diberikan susu ibu untuk memastikan perkembangan kesihatannya. walaupun ramai yang menawarkan untuk memberi Ayash susu, namun Shuib mahu memastikan kesahihan dari sudut agama terlebih dahulu.

Gambar hiasan

Dalam pada itu,  bukan soal susu ibu sahaja yang perlu dititikberatkan, malah penjagaan Ayash juga sangat penting. Lebih-lebih lagi dia bukanlah seperti bayi lain yang lahir normal.

Sepertimana yang dikongsikan oleh Zeana Ramli, yang merupakan isteri kepada penyanyi Ezad Lazim yang pernah melalui situasi anak sulung nya dilahirkan pramatang.

“Sebelum bersalinkan anak sulung, saya bekerja dan dalam masa yang sama ikut suami buat persembahan waktu hujung minggu. Waktu itu siap berduet dengan suami. Lepas tu, air ketuban pecah padahal kandungan waktu itu baru 7 bulan. Hampir sebulan saya tinggal di hospital kerana anak pramatang. 

“Anak pramatang ni kena Jaga lebih. Macam Tu la saya kena duduk Di NICU. Saya juga pernah duduk Di ICU. Jaga bayi pramatang kena lebih skin to skin.(Kangaroo Mother Care),Letak Kan Di dada Ibu sekerap Yang mungkin.

Maknanya Ibu nak bagi anak cepat sihat kena buat mcm ni.Berat 1.9kg insyaAllah boleh keluar hospital dah.Susu ibu teramat terbaik. Doctor tak galakkan susu tepung. Untuk kes Shuib kena rujuk Ustaz.

Lepas keluar hospital kena bagi makan ubat sebanyak 5 jenis. Masa mula2 saya pun takut nak peluk anak sebab kecil sangat. Tapi Ezad Lazim kata kesian kat Yayang.

IKLAN

Lepas saya dah peluk Yayang, dia menyusu saya dah berani. Semoga tabah Shuib. Sebagai ibu, saya  dok pikir pasal si Ayash tu. Sapa-sapa  yang jadi ibu susuan tu, kena bersih senantiasa. Kena berjaga lebih dari anak normal.

Susu tepung terbaik untuk pra matang, doktor boleh suggest. Susu Soya. Mahal sikit dari Susu tepung biasa. 6 Bulan ja. Lepas tu ok dah.


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster