Psoriasis ialah sebuah keadaan di mana kulit mengalami kemerah-merahan, gatal-gatal dan mengalami pengelupasan berbentuk sisik. Psoriasis adalah sebuah keadaan yang boleh dialami oleh lelaki dan perempuan, Ia mempunyai boleh mendatangi pesakit di dalam pelbagai bentuk dan lebih banyak berlaku pada beberapa bahagian tubuh badan.

Psoriasis merupakan masalah radang yang disebabkan oleh tindakan imuniti badan terhadap sel-sel kulit. Sel-sel imun ini bertindak dengan menyebabkan sel-sel kulit menghasilkan lapisan-lapisan kulit baru dengan lebih kerap daripada biasa.

Kesannya, lapisan – lapisan kulit yang baru ini akan menyebabkan lapisan kulit yang normal menjadi lebih tebal dan berwarna kemerah-merahan. Permukaannya juga akan mengelupas sedikit demi sedikit dan kelihatan seperti plak-plak kecil berwarna perak (erythematous plaques with silver scale) disebabkan oleh proses tindakan imuniti terhadap sel – sel kulit.

Psoriasis adalah satu penyakit yang dipengaruhi oleh faktor genetik dan ia boleh menyebabkan masalah pada bahagian kulit dan sendi-sendi. Walaupun ianya tidak mengancam nyawa, namun kondisi ini akan menyebabkan gangguan dari segi fizikal dan mental pesakit. Hal ini kerana bahagian tubuh yang terlibat kebiasaannya merupakan bahagian kulit yang biasanya terdedah. Sesetengah pesakit akan mengalami keadaan di mana kulit menjadi tegang, sakit, gatal-gatal dan berdarah.

Antara lokasi-lokasi kulit yang sering terlibat dalam masalah psoriasis adalah pada bahagian ubun-ubun kepala, siku, lutut bahagian belakang dan punggung. Namun begitu, ia boleh sahaja berlaku pada mana-mana bahagian kulit.

Pada kebiasaannya ia tersebar secara simetri. Kulit akan berwarna merah, timbul plak-plak berbentuk sisik dan ia mempunyai sempadan yang jelas. Plak-plaknya berwarna keperak-perakan, sesetengahnya berkilat, mempunyai permukaan yang lembap dan mudah terkopek.

Rasa gatal-gatal juga merupakan salah satu simptom boleh berlaku dalam kalangan pesakit. Ini adalah berlainan bagi setiap pesakit. Sebahagian pesakit hanya akan mengalami rasa gatal-gatal yang tidak teruk. Namun bagi sesetengah yang lain pula, kegatalan yang dialami agak teruk sehingga membuatkan seseorang itu kerap menggaru kawasan tersebut sehingga luka.

Parut yang terbetuk akibat psoriasis dikenali sebagai ‘lichenification’ iaitu suatu keadaan yang menyebabkan kulit menjadi lebih tebal daripada biasa dan menginggalkan garisan-garisan parut. Rekahan juga boleh terbentuk dan ianya boleh menyebabkan kesakitan pada kulit pesakit.

JENIS PSROSIASIS

IKLAN

Kenali Psoriasis Sebelum Ia Jadi Lebih Kronik. Ambil Peduli Penerangan Dr Ni.

Psoriasis mempunyai beberapa bentuk klinikal yang sering ditemui semasa diagnosis. Antara bentuk-bentuk yang sering dijumpai adalah :

1. Chronic plaque psoriasis

Ia adalah sejenis psoriasis yang paling kerap ditemui dalam kalangan pesakit dan ia tersebar secara simetri pada kawasan-kawasan badan seperti ubun-ubun, siku, lutut dan kawasan punggung. Ini juga akan menyebabkan rasa gatal-gatal pada bahagian yang terlibat.

2. Guttate psoriasis

IKLAN

Ia berciri-cirikan plak-plak psoriasis yang kecil. Biasanya bermula pada bahagian perut, bahagian hujung lengan dan kaki. Sesetengah pendapat mengatakan bahawa terdapat kaitan di antara guttate psoriasis dan jangkitan streptococcal pharyngitis (iaitu jangkitan pada bahagian saluran pernafasan).

3. Pustular psoriasis

Ini adalah keadaan psoriasis yang paling bahaya dan boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera. Jenis yang paling bahaya ini dikenali sebagai “von Zumbusch”. Terdapat gelembung-gelembung kecil yang mengandungi nanah terbentuk pada permukaan kulit. Keadaan ini boleh diikuti dengan kemerah-merahan pada kulit, demam, cirit-birit, ‘leukocytosis’ iaitu meningkatnya bilangan sel darah putih dan ‘hypocalcemia’ iaitu kukurangan mineral kalsium dalam darah.

4. Erythrodermic psoriasis

IKLAN

Badan dipenuhi dengan ruam berwarna kemerah-merahan dan keadaan kulit yang bersisik. Pesakit mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat jangkitan dan ketidak seimbangan elektrolit di dalam tubuh disebabkan keadaan kulit yang tidak dapat melindungi tubuh badan

5. Inverse psoriasis

Keadaan psoriasis yang berlaku pada bahagian kulit yang sepatutnya jarang mendapat psoriasis. Kawasan-kawasan yang terlibat adalah seperti pada bahagian ketiak, kawasan kemaluan, bahagian hadapan pinggang dan kawasan dada.

6. Nail psoriasis

Psoriasis jenis ini adalah yang berlaku pada bahagian hujung jari dan kuku. Ia boleh jadi bermula daripada kuku sahaja ataupun bermula pada kuku dan bahagian kulit yang lain serentak. Psoriasis jenis ini sering kali berlaku dalam kalangan pesakit yang mengalami psoriatic arthritis. Terdapat seperti lubang-lubang kecil terbentuk pada permukaan kuku. Kuku akan menjadi rapuh dan mudah terhakis walaupun hanya terkena geseran kecil.

Sumber: Dr Zubaidi Ahmad

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club