Tentu ramai yang mengenali daun kaduk. Ia antara ulam-ulaman yang mempunyak banyak khasiat. Daun kaduk diguna dengan cara meminum jus nya, untuk melegakan gejala malaria dan berkesan untuk merawat demam, batuk, asma, selsema, reumatisme, keradangan pleura (lapisan paru-paru, apabila pleura parietal terlibat, terasa sakit didada berhubung dengan selaput dada (pleurosy) dan sakit tulang belakang (lumbago).

Keseluruhan tumbuhan boleh digunakan untuk merawat demam, membantu penghadaman dan untuk melegakan kesakitan otot. Akar daun kaduk adalah ubat berkesan untuk batuk, asma, keradangan pleura, lapisan paru-paru dan kulat pada kulit jari kaki (fungoid dermatitis).

Daun kaduk juga boleh dikunyah untuk menghentikan kesakitan gigi. Suku Karen di Thailand mengambil daun kaduk sebagai makanan sumber kandungan terbaik tempatan untuk beta karotena dan vitamin C.

Malah menjadi sebagai ulam-ulaman dan penyedap rasa masakan untuk seisi keluarga. Selain bayam brazil dibuat kerepek, daun kaduk pun boleh.

IKLAN

BOLEH BUAT KEREPEK
Daun kaduk ini enak dibuat kerepek. Rasanya pun sedap. Nak tahu cara nak buatnya, ikuti resipi ni. Apa kata buat untuk minum petang ni.

 

Untuk daun 20 helai
3 sudu tepung gandum
1 sudu tepung jagung
1 bj telur
Secubit garam
Sedikit serbuk kunyit
1 cwn air (adunan jgn cair, jgn pekat)
Masukkan semua bhn2 kecuali daun kaduk..jadikan adunan mcm nak buat pisang goreng.

Memang rangup! Rasa pun sedap. Sesuai buat kudapan. Boleh cuba buat di rumah. Memang seisi keluarga suka kerepek ni.

Selamat mencuba!

Kredit: Zulzila Ali dan petuaibu.com