Setiap awal tahun, pasti meriah dengan kisah-kisah anak memulakan sesi persekolahan, namun, dek pendamik Covid-19 menyebabkan semuanya tertangguh.

Anak-anak kini terpaksa belajar secara online di rumah. Ini menimbulkan pelbagai reaksi baik kepada pelajar, ibu bapa mahupun guru sendiri.

Ada sahaja pandangan dan luahan dari pelbagai pihak tentang isu ini. Termasuklah juga golongan selebriti. Terbaru, pengacara Awal Ashaari menyuarakan kebimbangan akan keberkesanan pembelajaran menerusi atas talian.

Duduk rumah lama sgt, tudung pun dah tak muat!

Sedih sangat tengok budak budak sekarang, struggling with online classes, see how they try so hard everyday to adapt with the virtual class.

Rasanya dalam 100% yang cikgu ajar, berapa peratus je yang masuk dalam kepala? With all the distractions at home, among classmates.. ada yang terlentang, ada yang meniarap.. ada melompat.. ada yang menyanyi.. ada yang buat stunt..

IKLAN

Obviously cikgu susah nak control them because these kids are not in a real classroom.. it must be really challenging to the teachers too.

IKLAN

Oh lets pray that all this will end soon, so they can go back to school, like normal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Awal Ashaari ® (@awalashaari)

Perkongsian Awal turut dipersetujui oleh selebriti dan juga warganet lain.

azrinazmazharhakim Oh dear… pity kids now adays… pray all this pandemic cepat2 lah diangkat dan dihisab hapus dlm dunia ni 
fateharrayan79 Betul awal.. Bdk bdk kesian sbb depa pun nk bergaul dgn rakan sekolah 😩..bkn takat belajar je.. kita yg adult ni pun stress ngadap komputer.. Virtual meetingla.. Ni kn depa
raihans_shop_murah Jgn ckp anak2 kecik saya yg dh beso ni pon struggle online class ni..pjj Student pulak tu 😭 @awalashaari

Sumber: awalashaari

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club