Sikap saling peduli dan tolong menolong menjadi salah satu ciri khas dalam budaya dalam masyarakat kita.

Tak kiralah bangsa apa pun, jika ada kesusahan bantu tanpa berkira. ‘Aura positif ini perlu ada untuk membentuk keharmonian dalam sesebuah negara. 

Menarik perkongsian seorang wanita berbangsa Cina, Jasmine Jayden menerusi grup GrabFood Malaysia, memuji sikap pemuda melayu membantunya ketika keretanya menghadapi masalah kerosakan tayar. 

Dengan bantuan pemuda yang juga rider penghantar makanan dapat membantu menyelesaikan  masalah yang dihadapinya.

Saya nak berterima kasih kepada 4 orang insan yg amat baik hati yang telah menolong saya semasa tayar saya pancet. Sepanjang hidup saya, apabila saya dapat kereta kecemasan macam tayar pancet, bateri habis, perlu pinjam starter atau apa apa accident hanya budak melayu muda yg selalu tolong saya.

Saya cina tapi amat terharu kerana mereka tidak mengira bangsa dan mempraktis One Malaysia. Hanya setengah orang di negeri ini suka main perkauman dan membahagikan kita semua. Kalau negeri Kami dapat kerajaan yg bercampur kaum, mesti kita semua akan bahagia dan rakyat tak perlu sengsara macam ini.

Abang Mat Shah dan kawannya adalah GRAB driver motosikal tapi sanggup meluangkan masa dari kerjanya dan berhenti dekat jalan raya tolong saya tukar tayar. Abang Muhdafiq Binshamsulnizam adalah Foreman yg nampak kereta saya dan dia ialah orang pertama yg datang menawarkan pertolongan untuk saya.

Dia baik hati sungguh untuk meminjam saya alatan tayarnya kerana saya punya sudah rosak. Kawannya pun tolong berdiri tepi jalan macam polis dengan melambai tangannya supaya kereta yg lalu nampak dan tak langgar kita.

Saya harap semua kaum akan tolong menolong macam ini untuk tanpa mengira bangsa, agama atau status supaya Malaysia dapat harmoni dan damai.

Warganet beru pujian 

 

Sumber: Jasmine Jayden

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

IKLAN

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club