Tentunya menantu ingin disayangi mentua. Memang ada kita dengar konflik antara menantu dan mentua. Namun ada caranya untuk menambah hati mentua. Melalui tweeter @nurhaniniriani ini telah mendapat retweet lebih 7 ribu yang bekongsi petua bagaimana nak menjadi menantu kesayangan. Jom semak cara puan ini.


 

Gambar hiasan

So disini sis nak jelaskan, tak semua ya. Maybe certain nak privacy, pilih jalan untuk menyewa. But we all know sewa rumah sekarang bukan alang2 mahal. Kalau pasangan setuju / mampu takpa. Tapi bagi yg masih belum stabil, sebulan dua mesti akan duduk rumah parents before pindah.

Bila duduk rumah orang, biasalah. Rutin harian diorg mmg takkan sama mcm mana di rumah kita sendiri. So kena faham2 lah. Ada yg pengotor, ada yg pemalas. Ada yg tak ngam dgn ipar, ada yg phsyco, ada yg drama. So mcm mana nak tangani diorg semua?

Bangun awal 

Kita sebagai menantu especially perempuan, jangan suka bangun tidur lambat matahari terik baru nak bangun / keluar dari bilik. Kena sentiasa cari ruang untuk bersembang, kenali keluarga mereka lebih dalam. Sbb bila dah duduk serumah, kt situlah keluarga diorg akan nilai kita.

Yang pandai masak, sebelum waktu mkn tghari sila lah prepare apa yg patut so bila kita lapar takdelah kelam kabut nak masak then berlaparan menunggu makanan kan. Kalau x reti pula, boleh tolong mak mertua ke adik/akak ipar utk sediakan apa yg patut.

IKLAN

Kita ni biar tak pandai masak tapi tolong lah mana yg patut, in shaa allah lama2 kita automatik akan rasa seronok sebenarnya bila kita memasak. And lama2 akan pandai masak benda2 basic.

Ajak Mentua sembang

Bila tengok orang kt dapur, rajin2 kan diri hulur bantuan. I mean like, cuci lah pinggan ke apa yg patut. Tak payah orang suruh baru nak buat. Buat lah apa pun janji jangan duduk je kt bilik tak buat apa sementara org rumah pula sibuk kt dapur.

IKLAN

Haaa bila mak mertua kt dapur, ajak lah sembang. Tak perlu fake kan diri, just be yourself. Jujur je if tak pandai masak, i percaya diorg akan ajar you as long as you nak belajar mak2 ni biasanya suka share resipi masakan yg anak2 dia suka.

So automatically kau akan tahu pasangan kau ni suka masakan yg mcm mana. Berkuah ke, goreng garing ke, nasi yg lembik ke / suka yg keras sikit. Selera orang lain2 kan. Haa dalam masa yg sama kau lebih mesra dgn mak dia & bonus lagi satu dpt idea mcm mana nak tambat hati pasangan

Orang kata, nak ambil hati suami ni senang je. Kenyangkan perut dia, mesti dia sayang lebih & appreciate kita yelah, we admit that masakan kita takkan pernah sama mcm mak dia buat. But bila kita masak dgn ikhlas & penuh kasih sayang, masakan kita mmg jadi sedap.

Tak percaya, cubalah!