Kota Madinah ada banyak tempat menarik boleh pergi, suami Isteri boleh jalan kaki sama-sama. Sekian lama, kota suci kedua umat Islam selepas Makkah ini menjadi benteng atau tapak perlindungan iman khususnya kepada Rasulullah SAW ketika melalui zaman yang penuh mencabar.

Umat Islam digalakkan untuk mengunjungi Madinah yang menjadi tradisi terutama umat Islam di seluruh dunia ketika melaksanakan ibadat haji dan umrah. Kita mungkin boleh melancong ke banyak tempat lain, namun berada di kota suci Madinah sama sekali berbeza kerana perjalanan itu boleh disifatkan sebagai kembara iman.

Sebenarnya ada banyak tempat menarik yang boleh dilawati ketika menjejakkan kaki ke bumi Madinah. Dengan hanya berjalan kaki, anda boleh menikmati panorama indah di sepanjang perjalanan.

Bagi pasangan suami isteri pula, anda boleh berjalan bersama sambil meneroka tempat-tempat yang bersejarah ini. Berikut dikongsikan ENAM tempat bersejarah yang anda boleh lawati ketika berada di kota Madinah.

ENAM TEMPAT YANG MENARIK DI MADINAH DENGAN HANYA BERJALAN KAKI

Kota Madinah, Banyak Tempat Menarik Boleh Pergi, Suami Isteri Boleh Jalan Kaki Sama-sama
Credit photo : FB Hjh Hana

Madinah merupakan tarikan kedua selepas Makkah bagi umat Islam. Dan seperti yang kita belajar dari sekolah lagi Madinah merupakan yang tenang dan nyaman di mana di situlah terletaknya makam Rasulullah SAW. Dan menjadi kewajiban bagi setiap umat Islam yang datang ke Madinah untuk ziarah ke makam Nabi Muhammad SAW.

Masjid Nabawi di Madinah, merupakan salah satu masjid yang didirikan oleh Nabi Muhammad SAW. Seperti yang telah kita diketahui, masjid ini menjadi terbesar kedua di dunia setelah Masjidil Haram di Makkah. Rumah ibadah tersebut juga merupakan tujuan bagi umat yang ingin ziarah makam Rasulullah dan solat di dalamnya.

Sama ada dalam keadaan sedar atau tidak, banyak tarikan yang ada di Madinah. Bagi mereka yang tidak berkesempatan lagi, tidak perlu risau dan bersedih. Dengan hanya berjalan kaki, anda dapat melihat enam tarikan yang ada di Madinah.

𝗠𝗔𝗦𝗝𝗜𝗗 𝗡𝗔𝗕𝗔𝗪𝗜

Kota Madinah, Banyak Tempat Menarik Boleh Pergi, Suami Isteri Boleh Jalan Kaki Sama-sama
Photo by pixabay from Pexels

Tidak lain dan tidak bukan tarikan utama di Madinah ialah Masjid Nabawi. Masjid ini merupakan salah satu masjid yang didirikan oleh Nabi Muhammad SAW dan merupakan masjid kedua terbesar di dunia.

Kota Madinah, Banyak Tempat Menarik Boleh Pergi, Suami Isteri Boleh Jalan Kaki Sama-sama
Photo by pixabay from Pexels

Keistimewaan di masjid ini selain daripada mendapat ganjaran pahala 1000 kali jika solat di masjid Nabawi, ia dikelilingi dengan payung gergasi yang akan tertutup dan terbuka secara automatik mengikut suhu di sana.

IKLAN

RAUDHAH @ TAMAN SYURGA

Raudhah adalah satu tempat yang sangat mulia di dalam Masjid Nabawi dan sesiapa yang berpeluang menjejakkan kaki ke Madinah dan Masjid Nabawi, pasti akan berusaha untuk solat dan berdoa di dalam Raudhah.

Untuk pengetahuan anda, ‘petua’ untuk mengenali kawasan Raudhah dengan mudah adalah ia bersebelahan makam Rasulullah SAW dan hamparan karpetnya berwarna hijau berbanding kawasan lain dalam Masjid Nabawi yang karpetnya berwarna merah. Di situ, para Jemaah digalakkan untuk perbanyakkan doa kerana kawasan tersebut adalah kawasan yang dimakbulkan doa.

PERKUBURAN BAQI’

Perkuburan Baqi’ atau dikenali sebagai Jannatul Baqi’ terletak di sebelah tenggara (kiri) Masjid Nabawi. Perkuburan Baqi’ ini merupakan perkuburan yang paling mulia. Rasulullah SAW sering menziarahi perkuburan ini. Ada hadis mengatakan, ahli-ahli kubur Baqi’ adalah yang pertama akan dibangkitkan di akhirat kelak.

IKLAN

Sekiranya para jemaah mahu datang melawat, waktu lawatannya adalah selepas solat Subuh dan selepas solat Asar. Selain waktu itu, para jemaah dibenarkan masuk sewaktu ada jenazah yang hendak dikebumikan. Dan lawatan ini khas buat kaum Adam (lelaki) sahaja.

Di perkuburan Baqi’ ini dianggarkan lebih 10,000 sahabat Baginda SAW disemadikan di sini sekali gus mereka yang datang ke bumi Madinah al-Munawarrah pasti tidak mahu melepaskan peluang untuk menziarahinya.

Kota Madinah, Banyak Tempat Menarik Boleh Pergi, Suami Isteri Boleh Jalan Kaki Sama-sama
Kredit foto: UBF-Bakhtiar Fitri Haji Abdul Hamid.

MASJID GHUMAMAH 

Masjid Al-Ghumamah merupakan salah satu masjid bersejarah di Madinah, di masjid ini Rasullulah SAW pernah mendirikan solat istisqo’ (solat meminta hujan) dan selepas itu awan menjadi mendung di kawasan masjid tersebut. Masjid ini masih kekal berdiri sehingga sekarang, bagi mengenang peristiwa penting sebelum Rasulullah SAW wafat.

Jarak antara Masjid Nabawi dan Masjid Ghumamah adalah dalam 300meter. Jadi tiada masalah bagi jemaah umrah mahupun haji yang ingin melawat ke Masjid Ghumamah dengan hanya berjalan kaki.

IKLAN

MASJID ABU BAKAR AS-SIDDIQ 

Masjid Abu Bakar As Siddiq merupakan salah satu masjid yang tertua di Madinah. Menurut riwayat di masjid ini, Saidina Abu Bakar As Siddiq berdiri menunaikan solat hari raya dengan kaum muslimin terdahulu dan diimamkan oleh Rasulullah SAW. Dan ada juga mengatakan, masjid ini dahulunya adalah rumah saidina Abu Bakar As-Siddiq. Wallahu’alam.

Jarak antara Masjid Ghumamah dan Masjid Abu Bakar As-Siddiq adalah dalam 40 meter. Sekiranya anda melawat Masjid Ghumamah, anda juga boleh membuat lawatan ke Masjid Abu Bakar As Siddiq kerana jarak antara dua masjid ini yang dekat dan boleh berjalan kaki sahaja.

MASJID ALI BIN ABI TALIB

Menurut riwayat di masjid ini, Saidina Ali Bin Abi Talib berdiri menunaikan solat hari raya dengan kaum muslimin terdahulu dan diimamkan oleh Rasulullah saw. Selain dari itu, ada juga mengatakan masjid ini dahulunya adalah kediaman saidina Ali bin Abi talib. Wallahu’alam.

Masjid ini tidak dibenarkan untuk solat di dalamnya kerana jarak antara Masjid Nabawi dan Masjid Ali Bin Abi Talib sangat dekat dengan pintu masuk Masjid Nabawi. Oleh itu, jemaah hanya boleh membuat lawatan sahaja di Masjid Ali Bin Abi Talib.

Sumber kredit: Latifah Umor 

Kredit foto: Pexels

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI