Selain menu utama raya, makanan yang menjadi kegilaan kita anak beranak pastinya kudapan jenis kekacang, kerepek atau rempeyek yang laris bak pisang panas.

Letak sahaja sebalang kerepek di hadapan televisyen, pasti boleh habis dalam masa 30 minit. Itulah penangan aneka kudapan di hari raya.

Selain kekacang seperti kacang botak, kacang salut tepung dan pelbagai jenis kacang, rempeyek, tumpi dan sebagainya, menu yang satu ini iaitu Kuih Gunting jangan pula dilupa.

Kuih gunting jenis pedas atau manis mungkin sudah terbiasa bagi semua, berbeza dengan kuih gunting yang satu ni. Nampak sedap.

Istimewanya kuih gunting yang disediakan oleh Shaeyka Eika ini lain daripada yang lain. Wajib cuba, sebab dikatakan cukup laris ketika waktu raya. Confirm sedap lain macam.


Kuih paling laris kat rumah time raya.

Kuih Gunting

Bahan-bahan:
1kg tepung gandum
1/2 biji kelapa ( ambik santannya)
2 biji telur
Daun sup
Daun bawang
Daun kari
1 paket jintan manis (RM1.00)
4 sudu marjerin
Sedikit garam (campur dalam santan)

Caranya:
1. Daun-daun tu ikut masing-masing, nak letak sikit atau banyak. Tapi kami suka letak banyak-banyak.

IKLAN

2. Jintan tu kisar halus.

3. Daun-daun tu hiris halus, kemudian masukkan tepung, telur, marjerin dan santan.

IKLAN

4. Kemudian gaul hingga sebati.

5. Dah jadi doh, gunting lepas tu goreng.

Kredit Resepi: Shaeyka Eika