Tak boleh nak dinafikan lagi nutrisi yang ada pada sayur yang baik untuk tubuh badan kita. Sebab itu kita digalakkan mengambil sayuran dan buah-buahan melebihi dari makanan lain dalam konsep suku-suku separuh.

Sayur Selalunya kita dengar kalau nak masak sayur, tak boleh lama-lama nanti khasiatnya hilang. Tapi.. Semua sayur ke macam tu? Kalau nak tahu, jom ikuti perkongsian dari dietation ini berkongsi cara mengekalkan zat sayur yang paling maksimum ketika masak mengikut warna sayur.

TIPS MASAK SAYUR SUPAYA DAPAT ZAT PALING MAKSIMUM!

Lama tak bersiaran rasanya tentang diet. Pagi ni nak bagi tips masak sayur supaya dapat zat yang paling maksimum.

Tip Masak Sayur Bukan Berdaun Hijau

Bagi sayur berwarna yang bukan berdaun hijau (contoh tomato, kentang, cendawan dan sebagainya), cara masak bagi sedap dan lebih berkhasiat adalah MASUK PADA AWAL MASAKAN.

Masuk masa awal tumis, atau awal kacau, mendidih bukan last sekali.

IKLAN

Ini sebab sayur tersebut ada natural MSG dan akan buat masakan lebih rasa sedap. Lagi lama masak lagi banyak natural MSG dari natural foods.

ARTIKEL LAIN : Makan Buah Nak Sihat, Tapi Batuk Pula! Dr Kongsi Guna 3 Bahan Ni Cuci Dengan Betul – KELUARGA

Lain Sayur, Beza Cara Masaknya! Baru Dapat Zat Paling Maksimum

Tip Masak Sayur Berdaun Hijau

IKLAN

Bagi sayur berdaun hijau (contoh sawi, kangkung, bayam etc), cara masak bagi lebih berkhasiat adalah MASUK PADA AKHIR MASAKAN.

Masuk paling sekejap, paling last, lagi fresh lagi baik.

Ini sebab sayuran begini ada water soluble minerals (seperti potassium) yang mudah hilang dalam air atau kuah dan juga hilang waktu masak suhu tinggi. Jangan masak terlalu lama untuk elak zat ni hilang.

Lain Sayur, Beza Cara Masaknya! Baru Dapat Zat Paling Maksimum

IKLAN

Ambil Sayur Separuh Pinggan, Suku-Suku Separuh

Jangan lupa lepas masak ambillah separuh pinggan sayur (boleh campur macam-macam jenis yang masak, yang fresh, yang berkuah ke tak).

Tak biasa makan banyak? Naikkan sikit-sikit sampai capai target. Caiyok jom makan sayur.

Anda yang tidak suka makan sayur, boleh mula melatih diri secara perlahan-lahan kerana rugi kepada badan sekiranya tidak mempunyai zat daripada sayur. Selamat mencuba!

Sumber: Facebook Nur Hafizah M Sobri