Berangan hendak bercucuk tanam di laman rumah, tentu ada yang teragak-agak untuk lakukannya. Apatakah lagi bila menyedari tidak punya banyak masa untuk memberi perhatian pada tanaman tersebut.

Maklumlah sering kita bayangkan, tanaman perlu disiram selalu dan dijaga rapi. Tiba waktu dan ketikanya perlu pula dibaja dan diracun. Lalu kita mengandaikan hanya orang yang minat dan ada banyak masa sahaja boleh lakukannya.

Namun, perkongsian daripada seorang peguam ini cukup mengujakan. Walaupun jadual tugasan hariannya begitu padat dan sibuk, namun dia punya trik untuk tetap boleh bercucuk tanam.

Menurutnya, teknik 3T yang telah dipelajari ini cukup mudah untuk dipraktikkan. Hanya Tanam, Tinggal dan Tuai!

Nak tahu bagaimana teknik tanaman tersebut, jom kita semak perkongsian bermanfaat daripadanya.


Ni cara paling murah dan jimat dan senang tanam sayur teknik 3T. (Saya pun baru2 belajar. Yang salah boleh tlg betulkan)

3T (Tanam, Tinggal dan Tuai)

1. Semai dulu anak benih. Boleh guna tapak semaian atau boleh guna sarang telur atau kulit telur. Gunala apa2 pun janji tumbuh benih tu.

Ekstra tip : Tayah padat sangat masa letak sabut tu biar loose2 je. Akar salad ni halus n lembut. Lepas tu kan jgn basah sgt. Sy perati bila basah sgt medium jd padat susah nk naik. Tu sy guna sabut

2. Semai tu guna coco [email protected] Boleh beli je di nursery 1 guni RM15 (sabut ni murah) ada yang dpt 1guni RM10

3. Bila dah tumbuh dah naik 4 daunnya kira2 2-3minggu alihkan ke pasu atau apa. Ni Aida try guna botol mineral sebab nak buat ala2 hidroponik. Nak lagi cantik google beli je bekas hidroponik.

4. Cara buat botol tu potong 2 botol mineral mcm dlm gambar. Lepas tu buat lubang pada tutup mineral water tu. Masukkan benang(aida guna tali file). Aida bagi naik sampai atas sikit supaya air nnt sampai

5. Isi sabut sikit dlm botol mineral bahagian atas. Alihkan anak pokok tu masuk dlm tu.

6. Tips alihkan anak pokok tanak bagi akar putus guna 2 kayu buat ala2 chopstik lps tu tarik keluar.

7. Bahagian bawah letak air + bajaAB. Sukatan baja AB 1 penutup air mineral baja A dan baja B. Campur air pada baja AB dan tinggal. Tgk kalau air baja dah habis tambahkan. Ok bila air baja kering 2kali. Kali ke 3 air biasa je tak perlu ltk baja. Lps tu baru air baja balik.

8. Awal2 ltk tempat teduh. Dah besar sikit bagi kena cahaya matahari.

9. Dh 1bulan lebih 2bulan dah boleh tuai hasil. Sekejap jekan.

Selamat mencuba teknik 3T dan teknik paling murah ni.

sumber : Nur Aida Md Zainuddin via Kebun Bandar : Jom Tanam Sendiri

Tinggalkan Komen