Lelaki cina mualaf kuburkan impian majlis konsep Chinese Wedding, “lebih baik travel, kayakan pengalaman.” Setiap orang pasti mengimpikan sebuah majlis perkahwinan yang meriah dan mampu dikenang sampai bila-bila.

Lelaki Cina Mualaf Kuburkan Impian Majlis Konsep Chinese Wedding

Bagi seorang lelaki Cina mualaf dia begitu teringin untuk mengadakan majlis berkonsepkan Chines Wedding. Namun selepas mengambil kira beberapa faktor, lelaki ini akhirnya menguburkan impiannya itu kerana berpendapat bajet untuk majlis sebegitu boleh digunakan untuk tujuan yang lain.

Lelaki Cina Mualaf Kuburkan Impian Majlis Konsep Chinese Wedding, “Lebih Baik Travel, Kayakan Pengalaman”

Berikut perkongsian Adam Kelvin

Chinese wedding saya terpaksa dikuburkan.

Saya dulu pernah menyimpan cita-cita untuk adakan majlis perkahwinan style chinese untuk sebelah saya. Sebelah wife dah buat style melayu. Nak la juga merasa style chinese punya wedding kan?

Saya berusaha sehabis baik untuk berbaik dengan keluarga saya agar cita-cita dapat direalisasikan. Bayangkan dapat buat tea ceremony buat keluarga, sebenarnya itulah saat seorang ayah bangga dengan anaknya. Tanda penerimaan seseorang menantu dalam keluarga mentua.

Lelaki Cina Mualaf Kuburkan Impian Majlis Konsep Chinese Wedding, “Lebih Baik Travel, Kayakan Pengalaman”

Saya siap planning nak kumpul duit buat chinese style wedding bersama isteri dan anak. Kos nak buat majlis ni bukan murah ya. Sebab apa yang pengantin makan, menu yang samalah para tetamu akan makan.

IKLAN

“Lebih Baik Travel, Kayakan Pengalaman”

Baru bab makan. Tak masuk lagi nak nak tempah tempat, photographer, videographer, cenderahati, mc semua. Itu semua menelan belanja yang banyak. Baju pengantin dan sut untuk anak.

Akhirnya setelah bermacam perkara saya lalui, pengalaman mendewasakan saya. Tak perlulah semua wedding chinese style tu. Lebih baik duit tersebut digunakan untuk travel. Luaskan pandangan, kayakan pengalaman.

Nikmati masa bersama anak dan isteri itu jauh lebih berharga daripada menghabiskan duit dalam masa sehari kepada orang yang belum tentu akan susah senang bersama dengan kita. Mereka yang dijemput pun belum tentu akan hadir.

Jadi, saya kuburkan cita-cita saya untuk mengadakan majlis perkahwinan chinese style. Walaupun saya teringin sangat merasakan pengalaman tersebut, namun majlis tu akan cacat tanpa kehadiran ayah kandung dan juga saudara mara saya.

Sumber: Adam Kelvin

Baca artikel lain juga: Perkahwinan Campur, Anak Bukan Sahaja Comel  Cantik Rupa Paras Tapi Bijak

IKLAN

Kaum Cina Anak Memang Tak Ramai, Fokus Kukuhkan Ekonomi, Hidup Selesa

Air Rebusan Kurma Merah, Bagus Untuk Kulit  Tambah Susu Badan, Wanita Kongsi Petua Dari Kawan Cina

 

 

 

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI