Penggunaan ruang yang betul untuk menempatkan televisyen penting terutama sekali memastikan keselamatan jika anda memiki anak kecil.

Selain itu kaedah ini juga dapat membantu, menyembunyikan wayar yang berselirat. Nak tempah kabinet TV ni pastinya memerlukan modal yang banyak, apa kata rajin-rajinkan diri buat sendiri je.

Jom tengok perkongsian oleh Ray Didek melalui Facebook ini yang berkongsi cara DIY Kabinet tv tanpa cat dengan kos di bawah RM500.

Saya berminat nak share Projek DIY Kabinet TV Wall Mounted tanpa menggunakan cat.

Anggaran kos bawah RM500 (untuk harga barang sahaja).

Bagi yang berminat nak cuba buat sendiri bolehlah buat rujukan dan penambahbaikan mana yang patut.

Di sini saya senaraikan bahan-bahan yang digunakan.

BAHAN-BAHAN
Plywood 18mm = 1 unit (4ft x 8ft)
Plywood 12mm = 1 unit (4ft x 8ft)
Wallpaper (Black) = 1 unit (5m)
Wallpaper (White) = 1 unit (5m)
Wallpaper (Walnut Wood) = 1 unit (<5m)
Hardwood (1inch x 6inch) = 1 unit 12ft (belah jadi 1inch x 3 inch)
Chasing (White) 2 inch = 1 unit
Laminated Plywood 3mm (White) = 1 unit (4ft x 8ft)
Door Hinge (concealed type) = 6 units
TV Bracket = 1 unit
3 pin Socket (2 Gang) = 2 units
2 Gang Switch = 1 unit
LED Eyeball Downlight (1W) = 2 units
LED T5 (5W) = 4 units (recommanded use LED strip Light)
L-Shaped Brackets = 10 units
1.5mm & 2.5mm Cable
Skrews
Magnetic Catches = 3 units

Cara Memasang:

1. Buat lakaran kabinet mengikut design kesukaan sendiri atas kertas.

2. Potong papan mengikut ukuran yang telah ditetapkan.

3. Lekatan papan tadi pada dinding mengunakan skru simen (saya guna skru panjang 3 inchi). Pastikan tebuk dinding dulu sebelum masukan skru.

4. Pasangkan chasing untuk menyimpan cable nanti.

5. Potong plywood 18mm untuk kabinet mengikut ukuran yang ditetapkan (saya potong guna circular saw).

6. Haluskan plywood tadi mengunakan kertas pasir (saya guna orbit sander).

7. Potong & Lekatkan wallpaper pada plywood (saya lebihkan sikit ukuran wallpaper dari ukuran plywood).

ini contoh wallpaper saiz 60cm x 5m. Saya beli di Shopee

8. Potong plywood 12mm mengikut ukuran yang ditetapkan. Plywood ni saya guna untuk back ground cabinet.

9. Lekatkan Laminated plywood 3mm warna putih pada plywood 12mm tadi menggunakan gam kayu (jenis CA).

10. Selepas kering, pasangkan plywood tadi pada dinding. Cantumkan pada papan di dinding tadi menggunakan skru.

11. Pasangkan L-shaped bracket pada kabinet dan pasangkan kabinet pada dinding (cantumkan dengan plywood 12mm yang dah dibalut dengan laminated plywood).

12. Tutup laluan cable menggunakan plywood 12mm yang telah dipotong.

IKLAN

13. Proses tambahan untuk sembunyikan skru.

14. Saya buat ukuran tebal muat² untuk pasang LED eyeball downlight lebih kurang 3-4 cm tebal.

15. Pasangkan TV Bracket, 3 pin Socket & LED eyeballs down lights.

16. Pasangkan pintu kabinet (saya guna plywood 18mm untuk pintu kabinet).

17. Bahagian tambahan. Floating rack.

Saya buat macam ni je untuk sembunyikan skru.

IKLAN

ini door hinge yang saya gunakan. Beli di kedai hardware.

ini Magnetic Catches yang saya guna. Beli di kedai hardware.

ini L-Shaped bracket yang saya guna beli di DIY.

Setelah semua siap pasang. Dah dirasmikan kumpulan Bulus .

Extra.. saya tambah satu lagi 3 pin plug untuk sembunyikan cable TV.. Saya gunakan sekali ada port USB sebab saya nak pasang LED strip light yang guna USB.

Saya pasang di belakang TV mcmni.

Beginilah hasilnya sebelum dan selepas.

Selamat mencuba!

Cuma perlukan sedikit kerajinan dan kos yang berbaloi.