Perkahwinan menyatukan dua jiwa, berkongsi segala suka dan duka. Namun, bagaimana dengan hobi sebelum berkahwin? Bagi suami isteri yang berkongsi hobi sama mungkin tiada masalah, tetapi bagaimana sebaliknya. Ini berlaku pada selebriti terkenal Hanis Zalikha dan suaminya Hairul Azreen.

Gemar aktiviti lasak serta memancing menyebabkan ada sesetengah peminat pasangan mahu mengetahui apakah perasaan Hanis Zalikha yang sering ditinggalkan dek suaminya beberapa hari untuk memenuhi keinginan hobinya itu.

Jujurnya isteri mana yang suka ditinggalkan berhari-hari. Namun kena ada ‘give & take’ selain saling jujur dan mengamalkan sikap bertolak ansur. Tiada masalah untuk meneruskan hobi asalkan berpada-pada kan.

Jom dengar perkongsian ibu kesayangan Yusof Iskandar  tentang hal ini;


I get this question a lot ? Suami & hobi.

Ini bukan nasihat, ini perkongsian. Selama kami berkawan pun, Keknis dah sentiasa sokong / sertai hobi dan minat dia. Main paintball dengan kawan-kawan dia, badminton, selam skuba dan memancing kat muara. So I don’t think that should change just because we got married.

IKLAN

Lelaki kalau dah minat, dia memang akan fokus dan bersemangat. Macam masa dia nak ngorat kita, macam tulah. Takde siapa boleh halang ? Jadi lelaki yang berhobi ni bagus, berjiwa besar & berdaya saing bila dia SALURKAN tenaga & semangat dia kepada aspek lain dalam hidup (keluarga & kerjaya).

Tapi dia kena tahu logik, dan juga toleransi. Logiknya, dah kahwin taklehlah seminggu sekali nak berhobi kemainnn. Toleransinya, dia ada hobi, isteri pun kena ada hobi (atau masa untuk buat benda yang disukai). He can go on his fishing trips, I can go on my girls trip. But the number one rule is: Lepas kahwin, boleh teruskan hobi, tapi kena pandai jaga anak dulu. (Takleh mulakan dengan ‘anak taknak kat I, nak dekat you je’. Takleh. Dari pantang dah kena involve jaga anak)

You really do not want to take that away from him. The passion, the drive and the happiness from doing the things he loves makes him the person you admire so much. So appreciate your man and his passion. A man full of life, can love you better.

IKLAN

InsyaAllah.

Sumber : Hanis Zalikha