Majlis ini sekadar untuk mengeratkan dan mentautkan kembali kasih yang ada. Disebabkan itulah majlis keluarga ini diberi nama majlis TAUTAN KASIH. Tanggal 14 Julai 2018, impian keluarga besar ini berjaya direalisasikan.

Program untuk mengadakan majlis keluarga Tautan Kasih ini dirancang dalam masa 5 bulan. Organisasi dipilih dari kedua-dua rumpun keluarga Bagan Datuk dan Kuala Selangor.

Seramai 19 orang dikalangan generasi kedua dan ketiga telah dilantik untuk merealisasikan majlis keluarga ini. Mesyuarat diadakan beberapa kali dalam setiap bulan bagi memastikan semuannya berjalan dengan lancar.

Majlis Tautan Kasih  Satukan 500 Ahli Keluarga Dari 5 Generasi Allahyarham Raden Hj Mahmud.

Menurut kata Pengerusi Majlis Tautan Kasih ini, En Zainal b. Hj Mohamad, dalam mendapatkan kerjasama dari semua ahli keluarga, ia tidak sesukar yang dibayangkan walaupun jumlah ahli keluarga hampir 700 orang. Ini kerana pihak urusetia hanya berhubung dengan wakil setiap 12 induk sahaja.

“Perjumpaan 2 rumpun Bagan Datuk dan Kuala Selangor ini merupakan yang pertama kali dibuat.  Manakala perjumpaan bagi induk-induk sendiri selalu dilakukan terutamanya pada Hari Raya Aidilfitri, Hari Keluarga dan kejohanan sukan.

“Keluarga yang terlibat adalah dari 12 induk keluarga (generasi pertama) iaitu 6 induk dari rumpun Bagan Datuk dan 6 induk dari Kuala Selangor. Bancian telah dilakukan dan urusetia telah mendapat data dari setiap ahli keluarga. Jumlah keseluruhan 700 orang ahli dan kehadiran hampir 500 orang dari generasi pertama hingga ke generasi ke 5 Allahyarham Raden Hj Mahmud.

Majlis Tautan Kasih  Satukan 500 Ahli Keluarga Dari 5 Generasi Allahyarham Raden Hj Mahmud.

IKLAN

“Pihak urusetia telah sebulat suara memilih Hotel De Palma, Ampang kerana lokasi yang terletak berhampiran dengan tempat tinggal majoriti pihak urusetia. Ia dapat memudahkan semua persediaan dijalankan dengan sempurna dan menjadi titik tengah saudara mara yang hadir dari Utara dan Selatan tanahair,” jelas Asyikin Malek kepada penulis tatkala ditanya lanjut mengenai Majlis Tautan Kasih tersebut.

Beri impak positif pada keluarga

Pelbagai aktiviti telah dirancang dengan teliti dan berlangsung dengan jayanya sepanjang majlis tersebut. Di sebelah pagi antaranya adalah ucapan-ucapan dari wakil keluarga kedua belah pihak yang menerangkan susur galur keturunan keluarga , perasmian dan ucapan dari Penaung iaitu satu satunya generasi pertama yang masih ada iaitu Nenda Hjh Asiah bt. Raden Hj Mahmud, seisi bergambar dan temubual dengan pihak media.

Majlis Tautan Kasih  Satukan 500 Ahli Keluarga Dari 5 Generasi Allahyarham Raden Hj Mahmud.

“Tidak dilupakan pada mereka yang telah pergi, majlis tahlil turut dibuat selepas solat Zuhur.

IKLAN

Di sebelah petang pula, dimulakan dengan acara pakaian beragam untuk kanak-kanak berusia 6 tahun kebawah (majoriti terlibat adalah dari generasi ke 4 & 5), persembahan veteran dan harapan dari kedua belah rumpun, juga persembahan berkumpulan.

“Yang menariknya persembahan zapin mendendangkan lagu ” Bagan Datuk” menambahkan keceriaan majlis Tautan Kasih ini. Kesemua yang terlibat dalam aktiviti ini adalah dari  generasi kedua hingga ke 5. Turut menghiasi majlis adalah dengan adanya permainan-permainan menarik selingan persembahan-persembahan tersebut.

“Aktiviti telah disambung kemalam nya  menerusi Program Kejohanan Bowling Tautan Kasih di Ampang Superbowl Ampang Point, Ampang. Penyertaan seramai 120 orang untuk kejohanan tersebut dari keluarga Bagan Datuk dan Kuala Selangor.

Majlis Tautan Kasih  Satukan 500 Ahli Keluarga Dari 5 Generasi Allahyarham Raden Hj Mahmud.

“Alhamdulillah bab sumbangan dan hadiah tiada masalah kerana pihak urusetia telah menyediakan cenderahati pada mereka yang terlibat, untuk penaung keluarga, hadiah-hadiah kepada peserta persembahan dan pertandingan. Tidak ketinggalan dengan hadiah cabutan bertuah yang banyak. Ini memberikan satu semangat positif dikalangan tetamu yang hadir dan menjadikan majlis penuh meriah dan ceria.

IKLAN

“Apabila berkumpul dalam satu majlis besar seperti ini, sudah pastinya memberi impak yang sangat baik kepada seluruh ahli keluarga untuk setiap peringkat umur. Kasih sayang kekeluargaan yang dicurahkan dari dulu dapat dilihat dan terpancar disetiap wajah ahli keluarga yang hadir.

Majlis Tautan Kasih  Satukan 500 Ahli Keluarga Dari 5 Generasi Allahyarham Raden Hj Mahmud.

“Generasi bawah dan yang baru kebanyakan tidak mengetahui betapa ramainya ahli keluarga mereka dan ada juga yang tidak mengenali satu sama lain. Dengan adanya majlis seumpana ini memberi kesedaran bahawa masing-masing mempunyai pertalian keluarga yang sangat ramai.

“Juga dapat diketahui ada yang pernah belajar di Universiti yang sama, tinggal di blok asrama yang sama dan mengambil jurusan belajar yang sama dan tidak sangka selepas graduasi baru tahu ada pertalian saudara. Inilah satu perasaan yang tidak dapat digambarkan,” ujar Asyikin sambil memberitahu majlis ini juga, persatuan keluarga iaitu Persatuan Tautan Kasih Raden Hj Mahmud  untuk kedua rumpun terbentuk bagi memastikan hubungan ini terjalin selamanya.

Majlis Tautan Kasih  Satukan 500 Ahli Keluarga Dari 5 Generasi Allahyarham Raden Hj Mahmud.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI