Setiap ibu bapa punya cara tersendiri Dalam mendidik anak.-anak. Walaupun terpaksa berhadapan dengan pelbagai karenah namun itulah momen yang cukup manis untuk dikenang kelak. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai anak ramai.

Bagi yang masih kecil,  pantang jumpa benda yang menarik perhatian mula merengek nak Minta dibelikan. Terutama apabila dibawa ke kedai atau pasaraya,barang mainan jadi perhatian.

Ibu bernama Mai Izyani berkongsi tip bagaimana dia mendisiplinkan anaknya tatkala dibawa ke kedai.

“Mak… Dhuha Pinjam Dulu Duit. Balik Rumah Dhuha Bayar.” Hanya Dua Barang, Ibu Ni Kongsi Tip Anak Ajar Berbelanja Di Kedai!

Hanya dua barang!

Begitulah. Saya ajar Dhuha Mardhiyah untuk jadi anak kecil yang berdisiplin ketika ke kedai. Pesanan “hanya dua barang” ini bermula sejak usia dia dua tahun. Biarkan dia pilih barang, dan dia tahu dia hanya boleh ambil dua barang sahaja untuk dibayar. Tak boleh minta lebih. Dan barang itu masih perlu kelulusan saya. Boleh atau tidak. Jika tidak, tidaklah.

Dan sepanjang proses itu, saya ajar dia hulurkan duit pada cashier. Ok dia belajar ‘barang itu boleh diambil bawa balik lepas bayar.’ Semua kena guna duit. Ingat lagi masa tu perkataan duit pertama yang dia sebut, “Satu PINGGIT.” Ye. Pinggit. Comel sangat.

Kemudian saya mula berikan beg comel untuk dia menabung. Duit-duit orang hulur saya ajar masukkan dalam tu. Dari situ lah, setiap kali keluar, dia akan bawa beg tangan dia sendiri untuk bayar dua barang yang dia nak beli. Walaupun ikut suka dia sahaja nak hulur berapa pada cashier. Barang lima rnggit pun dia letak ‘satu pinggit.’

“Mak… Dhuha Pinjam Dulu Duit. Balik Rumah Dhuha Bayar.” Hanya Dua Barang, Ibu Ni Kongsi Tip Anak Ajar Berbelanja Di Kedai!

IKLAN

Sekarang dia empat tahun. Tapi advance cara dia pikir, bila sesekali dia tertinggal beg tangan, dia cakap “Mak… Dhuha pinjam dulu duit mak. Balik rumah Dhuha byar.” Hahaha. 

Ceritanya setiap kali keluar dan berhenti kedai, dia tetap mahu beli barang. Tapi hanya dua barang.

Alhamdulillah nenek, makcik-makcik dia kalau bawa dia keluar rasa senang dengan dia. Sebab tak suka-suka nak meminta atau merengek. Paksa mahu itu ini. Buat seperti apa yang mak pesan. Kalau kata tidak, tidaklah dia.

“Mak… Dhuha Pinjam Dulu Duit. Balik Rumah Dhuha Bayar.” Hanya Dua Barang, Ibu Ni Kongsi Tip Anak Ajar Berbelanja Di Kedai!

Begitulah. Cara saya ajarkan Dhuha tentang nilai wang dan keinginan. Jangan suka-suka mendesak meminta-minta dengan kerenah seorang kanak-kanak kecil ketika di kedai.

IKLAN

Ini, hanyalah pengalaman peribadi. Ada kebaikan yang boleh diambil untuk dipraktikkan, maka saya berkongsi. 😊

Sumber: Mai Izyani


 

ARTIKEL MENARIK: “Allah Sangat Baik Dengan El, Allah Izinkan. Syukur Alhamdulillah.” Elfira Dedah Jantina Anak, Bakal Timang Bayi Perempuan!

IKLAN

ARTIKEL POPULAR: “Babah Cakap Rupa Ayyash Macam Ibu.” Kandungan 29 Minggu Terpaksa Czer Air Ketuban Kering, Ibu Ni Reda Anak ‘Pergi’

“Berjaya Mahramkan Musa. Dia Power.” Dah 3 Bulan Mizz Nina Masih Susukan Bayi Angkatnya, Pakar Laktasi Ni Kongsi Cerita!

BACA INI JUGA : ”Lawanya Adik. Anak Ramai, Badan Maintain Je.” Che Ta Kongsi Gambar Keluarga, Warganet Puji Nampak Sebaya Tak Makan Usia!


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara