Mencari duit sampingan bagi kita orang perempuan, ramai antaranya selesa untuk membuat perniagaan secara online.

Apatah lagi berniaga cara ini lebih mudah untuk mendapat pelanggan. Memadai dengan promosi diakaun fb sendiri, urusan jual beli boleh dilaksanakan.

Pun begitu, ada baiknya ketahui juga trik atau helah posting untuk pastikan apa yang dishare tidak diblok dari facebook.

Memahami hal itu, ada baiknya baca perkongsian daripada wanita ini terlebih dahulu.


Elakkan Ayat Atau Perkataan Di Bawah Ni Kalau Tak Nak Akaun Kita Kena ‘Block’ Dari Facebook!

Pernah tak bila kita nak post di facebook tiba-tiba facebook bagitahu “Are you selling something?”

Dan lepas itu terus engagement pada post itu jatuh. Kesannya orang tak nampak posting kita itu langsung!

Ni antara perkataan yang facebook detect dan kita tak boleh guna dalam posting di facebook personal untuk beriklan :

1. Link whatsapp / Link OnPay
Kalau boleh letak di ruangan komen kecuali kalau kita buat ads

2. COD
Tukar ke c0d atau siyodi

IKLAN

3. Postage
Tukar ke p0stage atau p*stage

4. Promo
Tukar ke pr0m0 atau p.r.o.m.o

5. Promosi
Tukar ke pr0m0$i atau pr*m*si

6. Harga
Tukar ke rega atau wang

 

7. Customer
Tukar ke cust0mer atau c.u.s.t.o.m.e.r

8. Ejen / Agen / Agent
Tukar ke ag3n atau tim

9. PM
Tukar ke piyem atau pi-em

10. RM
Tukar ke rengget Malaysia atau Hengget Mesia

11. Sale
Tukar ke sal3

12. Ready stock
Tukar ke readyst0ck atau readyset*k

13. Stock
Tukar ke st0ck atau st*ck

Gais, sekali sekala apa salahnya kita jadi buat WeChat kan? Hehe.

Ni Lia dapat dari group whatsapp, dan Lia ada ubahsuai yang mana Lia sendiri pon dah testing dan ianya berkesan. Semoga bermanfaat!

Silakan #share dekat kawan-kawan bisnes kita ya.

#Soalan : Ada tak yang korang nak tambah? Silakan tambah di komen. Nanti Lia tambah di posting ini.

#NotaPesanan : Di facebook personal ini bukanlah tempat untuk menjual. Gunakan formula 9 : 1 / 4 : 1. Iaitu 9/4 more kepada storytelling dan 1 baru buat iklan (hardselling).

sumber : Nur Aliah Mohd Nor 

Boleh juga dapatkan pengalaman membeli secara online di sini.