Marah anak jangan sesekali pukul muka. Marah isteri jangan sesekali tengking depan anak, pukul muka jauh sekali. Para suami kena tukar, nak marah isteri bagi bunga, peluk isteri, ungkit perkara yang baik pernah isteri buat terhadap kita. Marah anak, pukul kemudian, peluk anak, cium anak. Doa waktu peluk bagi anak dengar.

 

PELUK bukan perkara biasa. ia POWER, ia merembeskan HORMONE yang baik. Hormone dopamine secara automatik akan dirembeskan apabila kita Memeluk pasangan atau anak, begitu juga dengan hormone oxytocin. Ia buatkan kita tenang dan bahagia. Marah akan bertukar kepada tenang apabila kita bertindak dengan baik.

IKLAN

Bahagia apabila kita melihat pasangan, anak-anak hati kita akan tenang. Untuk Rasa perkara ini, perlukan satu usaha. Marah bukan selesaikan masalah, bukan datangkan bahagia,ketenangan. Marah,tengking,memcaci maki jauhkan rahmat Allah s.w.t dalam kehidupan kita.

Buat apa nak tengking anak isteri/suami?

IKLAN

PELUKLAH.

IKLAN

Klik disini untuk lebih banyak dapat ilmu kawal emosi:https://proparenting.onpay.my/order/form/mainupsell-billplz/LelakiBurQa

-EncikMatt-
#LelakiBurQa

Sumber: FB Muhammad Hassan

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI