Pasti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Sehingga kini kes yang dilaporkan positif Covid-19 sudah lebih 2000. Rata-rata yang ditahan di wad akibat postif tidak dapat berhubung dengan dunia luar, apa lagi keluarga dan saudara.

Pun begitu, satu perkongsian dari seorang petugas kesihatan ini cukup menyentuh hati. Menurut Sukma Haidar  suasana di wad cukup tenang dan mendamaikan dengan alunan azan dan tazkirah dari pesakit dari golongan tabligh.

Walaupun diduga dengan wabak yang cukup menggerunkan, namun mereka tetap tenang dan meneruskan usaha dakwah seperti tiada apa yang berlaku. Semoga diberi kesembuhan kepada semua pesakit Covid-19.

“Melilau Ke Katil Pesakit. Semuanya Ada Al Quran Di Sisi. Allahu, Terjentik Hati Ini.” Perkongsian Petugas Kesihatan Wad Covid-19!

WAD COVID-19 YANG TENANG LAGI DAMAI

Hari ini kena ambil sample pesakit lagi. Kerja biasa bila ditempatkan di Hospital Tumpat yang berstatus hospital untuk pesakit Covid19 di Kelantan.

IKLAN

Aku melilau ke katil pesakit. Kesemuanya ad Al Quran di sisi. Allahu..terjentik hati ini.

Tengah ambil sample, azan zuhur berkumandang melalui corong ‘speaker’. Selesai azan, seorang pesakit (lewat 50an) menghampar kain putih di satu sudut di dalam wad. Lalu dia iqamat. Kesemua pesakit di dalam wad, kecuali seorang OKU terus menuju ke tempat itu. Sama-sama menunaikan solat jemaah. Semua. Dari pelbagai peringkat umur. Kosong katil mereka. Allahuu..

“Melilau Ke Katil Pesakit. Semuanya Ada Al Quran Di Sisi. Allahu, Terjentik Hati Ini.” Perkongsian Petugas Kesihatan Wad Covid-19!

IKLAN

Usai solat, sesi tazkirah ringkas oleh imam. Sayup-sayup aku mencuri dengar, sambil menyiapkan step terakhir penyimpanan sample.

Sayu. Dan tenang sekali jiwa. Pertama kali dalam hidup, aku berasa tenang sekali masuk ke dalam wad. Setiap wad kini menjadi taman-taman syurga untuk setiap waktu solat. Aku yakin di wad lain juga perkara ini terjadi. Sungguh tenang masuk ke dalamnya.

Ya Allah. Ada hikmahnya Engkau menurunkan virus ini kepada golongan tabligh yang jelas fokus mereka adalah dakwah. Lihat sahaja sikap mereka ini, mampu membuka hati sesiapa yang melihatnya, dengan izinMu. Sedang pada kebiasaan hari-hari lain dahulunya, aku amat jarang sekali bertanya berkenaan solat pada pesakit. Sekarang, mereka yang dahulu menunaikan sebelum aku bertanya.

IKLAN

“Melilau Ke Katil Pesakit. Semuanya Ada Al Quran Di Sisi. Allahu, Terjentik Hati Ini.” Perkongsian Petugas Kesihatan Wad Covid-19!

Wahai Tuhan yang menghantarkan virus ini. Engkau hantarkanlah juga ubat yang mampu menyembuhkan. Di dalam badan2 manusia soleh ini ada virus yang sedang mengancam diri mereka. Lindungi mereka, dan sembuhkan mereka. Hanya kepadaMu kami memohon Perlindungan.

Catatan 25/3/2020 @ 2035H

Coretan dari Petugas Kesihatan Wad Covid-19