Saban hari kita mendengar kisah kemalangan jalan raya, baik di media sosial mahupun di media cetak. Lebih meruntun jiwa apabila di dalam kemalangan tersebut menyebabkan kematian. Tidak dapat digambarkan kesedihan ahli keluarga tatkala menerima berita tersebut.

Tidak lambat atau cepat hatta sesaat pun.  Lelaki bernama Amirul Azuan berkongsi cerita  kemalangan yang dilihatnya semalam membabitkan bayi berusia lima hari. Allahu, sebaknya baca.


 

Mengalir air mata dari lokasi sampai ke ipoh.

Time aku lalu baru jadi dalam 5minit.
Jarang aku nak berenti kalau ada accident ni. Tp disebabkan ternampak ada baby dekat bahagian penumpang bezza biru tu aku berenti jugak.

Baby dah start biru balik

Bila sampai aku tanya ayah baby tu. Baby okey x?
Dia cakap baby xsedar. Aku mintak izin nak cek baby tu. Bibir dah biru ?
Terus bukak helmet mintak izin nak cpr.
First 2 minute muka baby dah start merah. Tapi no sign of life. Aku terus cpr lagi, then baby tu muntah. Sama jugak still xbernafas. Dah clearkan airways pun sama. Then aku teruskan lagi lebih dari 10 minit. Baby dah start biru balik.

Lagi sedih bila ayah dia mintak aku sedarkan anak dia
Allahu… Lagi sedih bila ayah dia mintak aku sedarkan anak dia. Aku xkuat nak hadap. Aku toleh belakang ada brader tu mintak nak sambung cpr. 
Aku terduduk dekat tepi divider tu. 
Ayah dia xde injurt pun. Mak dia pecah mulut sebab airbag. Baby tu baru umur 5hari. Dah nak sampai rumah nenek dia dah pun. Tp ajal dia sampai dulu.

IKLAN

Airbag tu selamat nyawa mak dia… but not the baby

Siapa yg ada baby tu tolong la letak dalam carseat. 
Kalau xmampu jangan duduk depan. Duduk belakang pakai seatbelt. Yes… airbag tu selamatnya nyawa mak dia… but not the baby ?

Tenanglah baby Inara di syurga. Uncle mintak maaf, uncle dah try semampu yg boleh. Tp Allah lebih sayangkan Inara.

IKLAN

Kemalangan ini berlaku pagi semalam yang membabitkan tiga kenderaan. Ibu bayi berkenaan mengalami kecederaan parah dengan kesakitan di bahagian perut akibat luka pembedahan ceaser dan kini menerima rawatan di Hospital Selayang. Manakala bapanya tidak mengalami sebarang kecederaan.

Perodua Bezza dipandu bapa bayi berkenaan dalam perjalanan dari Batang Kali menghala ke Klinik Ibu dan Anak Rasa.

Sampai di tempat kejadian, Perodua Bezza melanggar bahagian hadapan kereta Proton Saga yang datang dari arah bertentangan secara tiba-tiba membuat pusingan U di tempat kejadian.

Perlanggaran mengakibatkan Bezza terbabas melanggar pengadang besi jalan di sebelah kiri jalan. Pada masa yang sama datang kereta Perodua Myvi dari arah belakang Bezza juga tidak sempat mengelak.

Salam, takziah buat keluarga adik Inara. Semoga ibu bapanya tabah dengan ujian berat ini.

Sumber: Sinar Harian