Kombinasi biskut oreo bila dijadikan sebagai hidangan pemanis mulut memang tidak dinafikan cukup menyelerakan dan tidak hairanlah bukan sahaja anak-anak menyukai rasanya malah orang dewasa juga tidak terkecuali.
Jika sebelum ini banyak dikongsikan resipi puding oreo mahu pun aiskrim oreo, dan telah ramai mencuba rasa menu ini. Jadi apa kata kali ini anda sajikan pula kek lapis oreo chocolate yang tidak kurang hebat rasanya.
Bersempena cuti sekolah yang tidak lama lagi, elok kiranya kita raikan anak-anak dengan menghidangkan menu special ini untuk dinikmati bersama keluarga.
Untuk lebih detail cara dan resipinya mari kita lihat perkongsian penuh daripada Noor Afizah ini. Jom semak.
Kek lapis oreo chocolate
Bahan-bahannya
Butter 2 ketul – 500gm
Gula 1 1/2 gelas
Telur 12 biji
Tepung biskut marie – 2 gelas
Tepung Hong Kong – 2 gelas
Overlet – 1 sudu makan
Susu manis – 1/2 tin
Creame cheese – 250gm
Susu tepung – 1 gelas
Vico 3 in 1 – 3 paket
Pewarna putih dan coklat
Oreo 2 paket…ambil biskutnya sahaja dan di patah-patahkan
Cara membuatnya
1. Butter + gula + cheese – adun sehingga kembang dan gebu
2. Masukkan overlet dan gaul sebati
3. Masukkan telur satu persatu – adun sebati
4. Masukkan susu manis
5. Masukkan tepung biskut marie dan tepung hong kong – adun sebati
6. Adunan bahagi 3- adunan putih 2/3 dan tambahkan susu tepung, pewarna putih dan oreo
7. Adunan 1/3 – masukkan vico dan pewarna coklat
8. Panaskan kukusan. Siapkan pan 9 x 9, lengserkan butter dan tepung.
9. Letakkan adunan coklat 2 sudu meja dan kukus selama 10 minit, lapis 5x proses yang sama.
10. Selepas tu baru lapiskan adunan oreo sehingga habis.
# biarpun lapisannya tebal….perlu lapis perlahan-lahan juga yaaa….maksudnya setiap lapisan 2 senduk meja atau 3 senduk sahaja…pastikan lapisan masak seebelum melapis yang seterusnya. Selamat mencuba resepi kek lapis laris fifi
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Roti bakar yang baru diangkat daripada pembakar sememangnya cukup enak kala digabungkan bersama secawan kopi atau teh panas. Tambah enak dan bangkit lagi bila digabungkan bersama karemel daripada pisang emas yang ditaburkan di atasnya.
Resipi mudah lagi ringkas daripada Noriza Awang Hamat ini cukup mudah dan istimewa. Hanya gantikan sapuan kaya atau mentega dan sadurkan dengan marjerin, telur dan pisang emas yang cukup manis. Rasanya memang teramatlah sedap. Tak percaya jom kita cuba!
Memang terbaik la.. roti bakar bertakhta kan kepingan pisang emas. Lemak manis rasanya. Rangup roti yang dibakar garing, kepingan pisang yang berjus apabila digigit. Rugi kalau tak cuba.
Bahan-bahannya :-
Kepingan roti
Marjerin
Kuning telur
Pisang emas
Gula
Cara-caranya :-
1. Sapukan marjerin atau Planta yang dicairkan terlebih dahulu dan kuning telur.
2. Susun kepingan pisang di atas roti kemudian sapukan sekali lagi dengan Planta dan kuning telur. Kemudian taburkan gula.
3. Bakar sehingga garing. Sis guna kuali leper je.
4. Dah siap dibakar.
Mudah betul minuman coklat ni! Nak beli? Meh tekan SINI !
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Inilah bahan utama dalam pembuatan sambal hitam yang iaitu buah belimbing buluh. Seperti yang kita tahu buah belimbing buluh mempunyai saiz yang lebih kecil dari belimbing biasa.
Mempunyai rasa yang agak masam dan jarang di makan mentah begitu sahaja. Oleh sebab itu, ia lebih banyak di gunakan masakan sebagai pengimbang rasa masam dalam masakan asam pedas, masak lemak cili api dan sebagainya.
Namun, baru-baru ini viral tentang belimbing buluh yang boleh dibuat kek. Ia digunakan sebagai bahan asas untuk mendapat rasa masam.
_____________________________________
Kek belimbing buluh. Kenapa? Tak percaya?
Sedap tak masam pun. Manis pun sedang saja. Bila letak hirisan belimbing tu baru terasa masam sikit suai rasa dgn kek tu. Cara buat pun mudah kita blend ja.
Bahan-bahan:
12 biji belimbing buluh
1 cawan gula
1 cawan minyak
4 biji telur
½ st garam
Kisar semua bahan diatas dalam 3 minit ke 5 minit macam tu lepas tu tuang dalam mangkuk besar utk digaul bersama bahan dibawah ni. Sebelum gaul tu ayak lah dl tepung dengan soda bikarbonat tu dulu.
2 cawan tepung kek
1 st soda bikarbonat
Guna wire whipped saja untuk kacau sebati tak yah lama² sangat. Kalau tak ada wire whipped ikut lah nak guna senduk kayu balik ka. Bagi sebati ja. Dah siap tu bakarlah dalam oven yg dah dipanaskan terlebih dahulu, bakar pada suhu 160°C selama 50 minit. Siap!.
Sumber: Shobri Aziz
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di