Jika bulan Ramadan ni, tak lengkap jika tiada hidangan bubur lambuk. Hidangan ini enak di makan ketika berbuka puasa. Rasa aroma rempah ratusnya pasti membuka selera.

Hidangan ini wajib ada di bulan puasa. Biasanya dibuat secara bergotong-royong di masjid-masjid atau di perkarangan kawasan komuniti yang kemudiannya diagih-agihkan kepada orang ramai.

Kini bubur lambuk banyak versi. Jika versi simple, bahan-bahan yang digunakan pun hanyalah sedikit dan mudah sahaja. Yang paling penting, sedap dan mudah dibuat.

Buat penggemar bubur lambuk, apa kata buat menggunakan resipi ini. Jom cuba!

Resepi Bubur Lambuk

Bahan-bahan: 

IKLAN

2 mug beras ( rendam dlm 20min).
Daging ( 1/2 kg…campur yg berlemak).
Rempah sup..( 1 bungkus kecil)
Santan.. (.250 ml)
Lada hitam…3 sb.
Bwg merah…3 biji.
Bwg putih…8 ulas.
Halia….2 jari.
Kentang.
Lobak merah.
Daun sup.
Bwg goreng.

Cara-cara:

IKLAN

Blend bwg2 & halia…tumis sehingga bwg agak garing.
Masukkan rempah sup….tumis sehingga rempah masak.
Masukkan daging…gaul sebati & masukkan beras.
Goreng beras seketika…masukkan air.
Rebus beras sehingga nmpk lembut.
Masukkan santan & garam..
Lada hitam serbuk masukkan juga.
Masukkan kentang & lobak merah..
Bila sayur dah lembut…tabur daun sup & bwg goreng…
Sesuaikan rasanya..
Bubur Lambuk siap.
*boleh digandingkan dgn ayam/ udg juga. *bubur lambuk amat popular di bulan ramadhan…*yg penting…berkhasiat..mudah disediakan & menyelerakkan.

Sumber: Jamal & Asmahan