Sedih melihat situasi kanak-kanak yang tidak boleh bertutur dalam bahasa Malaysia dengan baik, Noor Nabila enggan situasi berkenaan berlaku kepada anaknya Jebat Jayden.

“Muka Melayu Cakap Pelat, Tak Naklah Begitu.” Noor Nabila & Sharnaaz Sepakat Didik Jebat Ayden Guna Bahasa Melayu!Malah, dia dan ahli keluarga lain juga bertutur  dalam Bahasa Malaysia apabila berada Di rumah.

“Kita memang cakap Melayu di rumah, begitu juga dengan adik beradik lain. Saya tidak mahu Jayden menjadi anak yang mahir dalam bahasa Inggeris tapi tidak tahu cakap Melayu. Tak boleh. Kena pandai cakap bahasa Malaysia dulu.

“Itu pandangan saya secara peribadi. Bila saya jumpa ramai anak-anak yang tak boleh bercakap bahasa Malaysia. Saya rasa sedih. Wajahnya Melayu, tapi cakap Melayu pelat. Tak naklah macam tu. Bahasa Malaysia bahasa kita kan.

“Muka Melayu Cakap Pelat, Tak Naklah Begitu.” Noor Nabila & Sharnaaz Sepakat Didik Jebat Ayden Guna Bahasa Melayu!“Untuk Jebat juga, perlu tahu cakap (loghat) Kelantan dan Pulau Pinang. Pulau Pinang ikut bapa dia.Sharnaaz pun pilih cara begini. Apa yang saya lakukan ini adalah untuk memastikan Jayden ‘boleh masuk’ apabila bergaul dengan orang di sekelilingnya.

“Muka Melayu Cakap Pelat, Tak Naklah Begitu.” Noor Nabila & Sharnaaz Sepakat Didik Jebat Ayden Guna Bahasa Melayu!“Faliq (adik bongsu) masa kecil cakap Melayu tetapi sekarang apabila dah masuk sekolah, dia secara automatik cakap bahasa Inggeris sampai tak tahu cakap Melayu langsung.

“Jadi, saya tak nak (Jebat) jadi begitu. Saya tak nak dia mahir berbahasa Inggeris tetapi tak tahu berbahasa Melayu. Tak boleh,” kongsi Noor Nabila lagi.

“Muka Melayu Cakap Pelat, Tak Naklah Begitu.” Noor Nabila & Sharnaaz Sepakat Didik Jebat Ayden Guna Bahasa Melayu!

Begitupun, Akui Nabila kepentingan bahasa inggeris tetap diberi perhatian,namun biarlah bahasa itu dipelajari Jayden ketika di sekolah nanti.

IKLAN

“Saya percaya apabila dia masuk sekolah nanti, dia akan mempelajari dan bercakap dalam bahasa Inggeris. Jadi tak perlu risau mengenai hal itu,” katanya lagi.

Mengulas persoalan mengenai zuriat selepas mendirikan rumah tangga dengan Engku Emran tahun lalu, Kakak kepada Neelofa ini tidak menolak sekiranya diberi peluang untuk menimang cahaya mata selepas ini.

“Muka Melayu Cakap Pelat, Tak Naklah Begitu.” Noor Nabila & Sharnaaz Sepakat Didik Jebat Ayden Guna Bahasa Melayu!

“Insya-Allah saya memang merancang untuk menambah anak. Kalau ada rezeki memang tidak menolak tapi belum ada rezeki lagi,” katanya.

Sebelum ini, Nabila berkahwin dengan pelakon Sharnaaz Ahmad, namun bercerai Julai 2020. Mereka dikurniakan anak lelaki, Jebat Jayden yang kini berusia empat tahun.

IKLAN

Nabila kemudian mendirikan rumah tangga dengan ahli perniagaan, Engku Emran Engku Zainal Abidin, 47 pada 19 Mac tahun lalu.


ARTIKEL MENARIK: “Like Father Like Daughter. Mata & Senyum Tu Seiras Betul.” Wajah Anak Perempuan Copy Paste Arwah Hani Mohsin Raih Perhatian!

ARTIKEL POPULAR: “Dia Takkan Ganggu Anda Lagi.” Jiran Kurang Senang Anak Autisme Bising, Keluarga Adam Akur Kontrak Rumah Sewa Tak Diperbaharui!

“Percutian Singkat Tapi Bermakna, Peluk Cium Anak Sendiri.” 2 Biji Kek Jadi Perhatian, Ibu Dr Amalina Syukur Kejutan Menjadi!

BACA INI JUGA : “Patut Berseri Lain Macam, Tahniah Bonda. Allah Atur Elok.” Nampak Pregnancy Test, Warganet Teka Intan Saleh Hamil!

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara