Melakukan kebaikan di dunia ini, hakikatnya cukup luas untuk kita laksanakan.

Bukan hanya berbuat baik sesama ahli keluarga semata-mata, malah dengan haiwan juga jika kita melayan mereka dengan baik, pasti ada ganjaran pahala yang diraih.

Ini kisahnya sebagaimana yang dikongsikan oleh Azman Ali II, berkenaan seorang anak muda berhati mulia. Saban hari memberi makan haiwan-haiwan jalanan. Dan ini perkongsian penuh daripadanya semoga turut memberi inspirasi buat Kita untuk berbuat baik pada haiwan apatah lagi di bulan Ramadan yang berkah ini. Semoga setiap kebaikan yang dilakukan beroleh pahala disisi Allah.


Insan berhati mulia.

Bukan sehari dua tapi dah bertahun-tahun. Kebetulan kawasan aku bertugas jadi aku dapat jumpa adik ann ni setiap hari.

Mulianya Hati Anak Muda Ni, Separuh Gajinya Dihabiskan Beli Makanan Untuk Kucing Jalanan!

Kerja jaga parking kereta di pekan BM, separuh atau lebih gajinya dihabiskan untuk membeli makanan kepada kucing dan anjing liar di daerah ini. Agak pemalu budak ni setelah beberapa bulan baru aku dapat bersembang dengan dia.

IKLAN

Beri 2 Kali Sehari

Menurutnya setiap hari dia akan memberi makan 2 kali iaitu pagi dan petang di lokasi yang berbeza.

Jadi aku tanya lagi kalau cuti atau pergi melancong macamana?. Saya tak akan pergi mana-mana atau cuti saya sangat sayang dan rindukan mereka. Tambahnya lagi kalau hari hujan kucing-kucing dan anjing ini akan tetap setia menunggunya walaupun basah kuyup.

Mulianya Hati Anak Muda Ni, Separuh Gajinya Dihabiskan Beli Makanan Untuk Kucing Jalanan!

IKLAN

Itu sebabnya saya tak sampai hati nak tinggalkan mereka.

Allah mulianya hati hang Ann walaupun imej nampak biasa-biasa tapi hati sapa yang tahu.

Siapa yang tinggal area BM pasti akan terserempak dengan budak ni di lorong-lorong kedai atau bawah jambatan.

Lakukan 2 Kerja Untuk Tampung Kos

IKLAN

Manakala tinjauan lanjut mstar berkenaan lekaki yang diceritakan ini, Ann atau nama sebenarnya Anfalazie Anuar berusia 30 tahun mempunyai kecintaan dan rasa ihsan terhadap haiwan sangat luar biasa.

Tambahnya, duit upah menjaga parkir yang diperolehi sebanyak 30 ringgit sehari hakikatnya tidak mencukupi, kerana kos sehari yang digunakan untuk memberi haiwan-haiwan tersebut makanan mencecah RM50 ringgit.

Kerana itu, Ann terpaksa berhutang terlebih dahulu dengan pihak kedai, dan baki wang tersebut akan dibayar setelah dia menerima gaji bulanan sebagai tukang cuci sebanyak RM850 sebulan.

Ketika ditemui media dia menceritakan bahawa dia bukan sahaja bekerja sebagai penjaga parkir, malah dia merupakan pekerja pembersihan sepenuh masa.

Menurutnya, dia melakukan dua kerja kerana mahu menampung kos perbelanjaan, bagi membeli makanan untuk haiwan di jalanan.

Sumber : Azman Ali II