Musim panas ni, tentu kita mencari alternatif untuk mengurangkan bahang yang berlaku di sekeliling kita.

Cuaca terlampau panas boleh mengganggu sistem tubuh yang diterima daripada dua sumber, iaitu haba daripada persekitaran dan proses metabolik tubuh individu.

Persekitaran suhu atau cuaca yang terlalu panas boleh mengganggu ketidakseimbangan dan menyebabkan beberapa penyakit.

Sebagaimana perkongsian pakar otak ini, DrRizal Abu Bakar berkongsi resipi minuman untuk bantu menyejukkan badan dan membantu boost tenaga, fokus dan rasa tenang.

MINUMAN BOOST TENAGA, FOKUS DAN RASA TENANG. 

Hari ni ramai yang dah selesai puasa enam. Alhamdulillah dan tahniah atas usaha.
Puasa luar ramadan lain dari dalam bulan ramadan. Maklumlah kita saja puasa. Orang lain tidak.
.
Pada yang puasa bagus minum air hikmat. Air apa air hikmat ini? Air longan kering campur red dates, Goji Berry dan gula kelapa. Dalam masa sama nak cari minuman alternatif yang boleh boost energi, fokus dan rasa tenang.

Saya pun teringin. Jadi saya selongkar almari cari bahan-bahan. Mujur jumpa Red Dates. Red Dates ini terkenal di kalangan orang Cina. Orang Melayu kurang sikit dengan Red Dates ni. Apapun Red Dates ni power khasiatnya.
.
Power kat mana? Power pada anti oksida. Bayangkan Red Dates ni ada 3 anti oksida hebat.
Flavonoids: Bantu hilangkan inflamasi. Juga dikaji dalam konteks kurangkan risiko diabetes, alzheimer dan kanser. Sebab tu kena rajin ambil makanan yang ada flavonoids ni.
.
Carotenoids: Carotenoids penting untuk kesihatan jantung. Juga didapti dapat jauhkan risiko penyakit mata seperti macular degeneration. Masa buat PhD dulu ada kawan yang buat research pasal macular degeneration. Orang Asia kurang sikit kena penyakit ni.
.
Phenolic acid: Kurangkan risiko terkena kanser dan penyakit jantung. Nampak tak dia punya power.
.
Yang paling saya suka pasal Red Dates ni ialah kesannya pada otak. Kajian dapati pengambilan Red Dates tingkatkan memori. Ambil Red Dates juga bantu pembelajaran. Juga kurangkan anxiety.
.
Paling best Red Dates dapat hilangkan plak dalam otak. Ya plak macam plak gigi tu. Plak ini biasanya jadi penyebab kepada Alzheimer. Ganggu komunikasi antara sel. Macam jalan kena Lockdown dengan kawat besi. Tapi bil arajin ambil Red Dates, kawat besi pun hilang. Macam tulah lebih kurang.
.
Kajan lain pula sebut mudahkan proses bersalin. Jadi ibu-ibu bolehlah rujuk pegawai perubatan kalau berminat nak ambil.
.
Macam mana dengan Goji Berry pula?
.
Goji Berry ni secara ringkasnya ada 7 kebaikan. Kebaikan ini dibuktikan oleh sains. Kalau kaki selsema dan rasa mudah sakit perlu sangat berjinak dengan Goji Berry ni. Sebab Goji Berry tingkatkan imun sistem dan lindungi kita dari selsema.
.
Paling disukai ialah bab Goji Berry bantu turunkan berat badan. Untuk lelaki sesuai sangat ambil. Kajian dapati boleh tingkatkan testosteron. Ada pula research kata pengganti kepada viagra. Nak tahu kenalah cuba. Jangan abam gi telan sekilo pulak.
.
Untuk nak maraton beribadat kenalah ambil Goji Berry ni. Sebab dia beri ekstra energi, tidur jadi berkualiti, lebih tenang dan kuasa fokus juga meningkat. Yang sakit sendi lutut tu bokehlah cuba. Sangat membantu. Senang nak turun naik sujud.
.
Gula kelapa pun hebat khasiatnya. Terutamannya pasal Inulin. Bahan yang akan stabilkan gula dalam darah kita.
Macam mana nak buat? Begini caranya.

BAHAN-BAHAN:

.
1. Basuh Goji Berry, Red Dates dan Longan.

Red Dates

 

Longan
Goji Berry

 

2. Red Dates rendam sekitar 15 minit. Nak bagi lembut sikit.
3. Masuk air lebih kurang 1 liter atau satu liter setengah.

4. Masukkan semua bahan kecuali gula kelapa.
5. Rebus sampai mendidih.
6. Masukkan gula kelapa secukup rasa

IKLAN

7. Boleh masukkan daun pandan kalau nak. Tak nak pun tak apa.
.
Mungkin ada yang akan tanya berapa biji nak letak? Untuk Goji Berry masukkan segenggam. Longan dalam 30 biji dan Red Dates dalam 20 biji. Nak tambah boleh. Nak kurangkan pun boleh.

Senangkan? Power pun power. Sempat lagi kalau nak buat ni. Apakata SHARE resepi ni dengan kawan-kawan dan adik beradik.

Sumber: DrRizal Abu Bakar

IKLAN

 

 

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club