Semua orang mempunyai rumah idaman. Bagi pasangan yang baru mendirikan rumah tanga pastikan inginkan kediaman baru. Malah ia memberi lebih privacy kepada mereka.

Namun, akibat tiada pengurusan wang yang sempurna impian jadi musnah. Usah putus asa, masa ada lagi untuk anda merancang kewangan dengan baik.

Ikuti panduan ini, supaya anda berbelanja secara berhemah.

Bacaan menarik: Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Bacaan menarik: Umur 40an Baru Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

1)Mempunyai pendapatan tetap

Untuk membeli rumah idaman, pastikan korang mempunyai pendapatan tetap. Semak status kewangan, adakah masih mempunyai baki yang mencukupi dari duit gaji untuk membuat simpanan. Jika tidak, cari pekerjaan lain yang boleh mengukuhkan pendapatan anda.

2)Tentukan target simpanan

Tentukan dahulu pada waktu bila korang ingin beli rumah. Jika korang rancang untuk membeli rumah pada tahun berikutnya, tetapkan jumlah simpanan dan berapa lama untuk korang menyimpan.

3) Buat senarai perbelanjaan

Senaraikan setiap perbelanjaan korang setiap minggu, bulan dan tahun. Rekodkan juga setiap keluaran duit. Dari situ, korang boleh buat analis apa yang perlu dan tak perlu untuk korang. Ini untuk memudahkan, simpanan duit untuk beli rumah idaman itu.

4) Tambahkan pendapatan

IKLAN

Cuba berusaha untuk tambahkan lagi pendapatan. Contohnya, korang boleh belajar buat side income dengan cara bisnes online, dropship atau agen untuk sesuatu produk.

5) Disiplinkan diri

Disiplin diri perkara yang paling penting sekali korang kena terapkan dalam diri. Takde disiplin macam mana nak menyimpan, kata nak ada rumah idaman. So, sentiasa disiplin dalam menyimpan duit. Utamakan dahulu keperluan daripada kemahuan.
Sebenarnya, banyak cara boleh kita praktikkan untuk simpan duit. Terpulang kepada diri kita sendiri macam mana dan bagaimana untuk kita menyimpan duit. Kita yang nak benda tu, kita kena usaha sendiri. Biarkan sesiapa yang memperkecilkan usaha kita, bukannya mereka nak tolong pun. Tetap usaha semampu boleh

Sumber: tuanbri.com

 

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club