Menyediakan hidangan untuk keluarga sebenarnya tidaklah memerlukan masa yang lama kalau tahu caranya.
Amat sesuai dipraktikan sepanjang bulan puasa nanti, jadi tidaklah kita rasa letih setiap hari menghabiskan masa berjam-jam di dapur. Cukup sehari kita peruntukkan untuk siapkan beberapa jenis pes, dan di hari-hari yang lain Memasak akan jadi lebih cepat dan mudah.
Ini sebagaimana apa yang dibuat oleh Suhaidah Ahamd ini, jom semak.
Untuk ibu-ibu yang sibuk… Saja akak nak share resepi pes… Bukan lauk siap tau… Pes ni kita boleh pelbagai kan dengan ikan daging atau apa jer…nanti bulan puasa boleh guna.. jimat masa…Resepi pes ni akak gugel jer…
1.RESEPI PES KARI
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji*
Bawang kecil 10 biji*
Bawang putih 6 ulas*
Halia 5 inci*
6 sudu besar Rempah kari daging Faezah (Pek kuning)*
Rempah 5 sekawan
1 sudu halba
Cara-cara
1. Blender semua bahan kecuali rempah 5 sekawan.
2. Tumiskan rempah 5 sekawan terlebih dahulu. Kalau yang suka light soup, tak payah gunakan rempah ini ya. Kemudian dah naik bau, bolehlah masukkan bahan blender tadi. Tumis hingga pecah minyak.
Ads
3. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi 2 minit. Akhir sekali, perasakan dengan garam gula dan perasa.
4. Siap. Bekukan.
5. Bila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air, asam jawa dan tambahkan ayam / daging / ikan segar bersama sayur pilihan. Boleh juga dibuat makan dengan mee kari. Bubuh ayam yang dipotong kecil.
2.PES RENDANG
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji
Bawang kecil 10 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 3 inci
Lengkuas 2 inci
Ads
Kunyit hidup 2 inci(optional)
6 batang serai
2 gengam Cili kering(xperlu rebus ,masuk terus dlm blender)
Santan 2 kotak harmoni
Daun kunyit dan daun limau purut hiris halus.
Cara-cara
1. Blend dan tumis semua bahan di atas sampai pecah minyak dan naik bau.
2. Masukkan santan, garam, gula, perasa, daun limau purut, dan daun kunyit.
3. Dah siap, macam biasa boleh bekukan dalam freezer.
4. Bila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali dengan air secawan. Masukkan ayam, masak sampai kering atau hingga ayam empuk.
Ads
3.RESEPI PES SAMBAL TUMIS
Bahan-bahan
Bawang besar 2 biji
Bawang besar 2 biji (hiris bulat)
Bawang putih 5 ulas
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa
Cara-cara
1. Tumis semua serentak sampai pecah minyak dan naik bau.
2. Masukkan asam jawa, garam, gula, perasa dan hirisan bawang. (seimbangkan rasa)
3. Apabila siap, biarkan sejuk. Boleh bekukan.
4. Bila nak makan nanti boleh defrost dan goreng ikan bilis untuk masukkan ke dalam sambal tumis itu. Boleh juga digunakan untuk memasak mee goreng, bihun goreng, dan sebagainya.
Sumber : Suhaida Ahmad via Resipi Meletop
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Orang lain teruja nak menyambut tahun baru tetapi selebriti sorang ini pula berbeza. Walaupun tempoh tiga bulan lagi bakal melahirkan cahaya mata kedua, namun Syatilla Melvin, isteri kepada Shaheizy Sam ini mengakui cukup berdebar menantikan saat itu.
Anak……dah nak jadi abang anak bubu?haihh bedebaq rasa nak tau adik matyip boy ke girl?tolonglah muka mcm abg yip!insyaallah amin♥️
3bulan lgi tinggai sebelum ibu beranakk?allah ketaqq rasa..boleh share experience hampa beranak normal tak?rasa mcm nk try beranak normal kali ni?
time czer dulu,alhamdulillah tak laaa susah mana pun nak jaga n maintain..cuma nk tahu pasal proses beranak normal.please share!♥️tilla baca satu2,” tulisnya.
Ramai yang memberikan kata-kata semangat dan berkongsi pengalaman mereka bersalin secara normal.
areyusidek beranak normal bg saya lg senang sis @samtilla n dpt rasa contraction + rsa saat² baby nk keluar skaligus?
faieqadean Nak senang bersalin normal minum air selusuh suami buat in shaa Allah dipermudahkan. Pernah dalam labour room dr masukkan induce sekali tp lambat sgt baby nak kluar tp cntraction da 100 dr trpkse stop ubat. Dr bgtau sy br 5cm and 1 jam bkk 1 cm mksudnye kene tnggu 5 jam lg. Sy mntk nk minum air selusuh suami buat. Lepas da minum, 10 minit kemudian baby da nak kluar. Mmg cpt. Alhamdulillah.
vampireserum.jumea.kl InsyaAllah. Ikut fitrah lebih mudah. Gentle birth. Trust our body. Kneeling baby sng keluar. Dah merasa. No tears. Xperlu teran. Baby ikut fitrah. They know when to come. Just enjoy the moments. Tips senyum n calm
diyanakmal Keep active even you are in active labour. Mmg sakit gile tapi jgn baring je. Gelek atas gymball, squat. Yg paling penting your gynae support you to VBAC. Mine was Dr Zana Zalinda from @rampaiputeri ?
alhaalfacosmetic.offical769 minum air kelapa kut..cer minx petua dekat kak @haniszalikha hehe..tgk dia bersalin kn yusuf alhamdulillah senang je..saya dlu dekat 15jam sakit sbb satu tahap xthu nak buat cmne rasa sakit tue..g tandas mcm.nk berak tapi tak keluar ..hahahaha..
rizqiyya_rozaman Kak tila nnti dh 7bulan kuat2 brjalan..n lincah buat reja..lps tu nnti time nk brnk teran push dr perut klau push pkai tekak mmg penat..tips ni akak2 yg kerap beranak ckp dkt sy..asbab ikot tjuk ajr diorg sy xlme dok dlm lb..3kali teran allahamdulillah baby selamat kelua dgn jaya nye..
Meskipun umur menjengah ke usia senja namun wajah tetap awet muda, pasti sahaja ramai menginginkannya.
Namun bila mahukan sedemikian, kenalah ada usaha dan amalkan rutin penjagaan kecantikan. Bukan sahaja dari luaran malah lebih berkesan bila turut dilakukan dari dalaman.
Tahukah anda, antara rahsia untuk kekal awet muda adalah anda perlu bekalkan kolagen yang cukup pada tubuh. Namun bagaimana caranya?
Berkongsi ilmu tentang itu, Dr Rizal Abu Bakar ada faktanya. Jom baca satu persatu dan bersama amalkannya.
Antara rahsia awet muda ialah pastikan kolagen cukup. Kolagen ialah sejenis protein. Terbentuk dari tiga amino acid. Ada glycine. Hydroxyproline dan proline. Salah satu yang penting ialah glycine.
Tubuh manusia dewasa keluarkan 3g glycine setiap hari. Tapi tubuh perlukan 15g. Tidak cukup.
Apabila glycine cukup kulit jadi cantik, sendi tidak sakit, radang hilang. Pencernaan terjaga, mood, tidur dan kemampuan fikir semakin baik.
Untuk tambah glycine dan kolagen perlu ambil dari sumber luar.
Kolagen biasanya didapati pada haiwan. Tulang, kartilaj, kulit haiwan berikan glycine tambahan yang diperlukan.
Contoh paling senang. Sup kaki ayam. 70% kandungan protein dalam kaki ayam. Jadikannya padat kolagen.
Kolagen kaki ayam tinggi glycine. Sekitar 16% diikuti hydroxyproline 14% dan proline 8%.
Kolagen juga perlu untuk urat dan saluran darah.
Tulang Korban Buat Begini
Cara lain ialah melalui bone broth. Lebihan tulang qurban tu boleh guna.
Tulang direbus lama. 48 jam lamanya. Ditambah pula sayuran kaya fitonutrien. Sumber kaya prebiotik. Carrot. Lobak putih. Celery. Daun bawang. Bawang putih. Rempah ratus.
Selepas 48 jam keluarkan semua biar tinggal broth. Hanya air sup dari rebusan yang diminum. Air sup ini kaya dengan glycine. Kalau disimpan di freezer mampu bertahan 6 bulan.
Jom saksikan selebriti berkongsi resipi dan momen memasak bersama keluarga tercinta pada 11-17 Julai ini setiap jam 2.30 petang hanya di FB keluargamagazine.
World Quran Convention 2025 mengetengahkan tema ‘Trade With Allah’ berasaskan Surah Al-Saff sebagai panduan utama solusi ekonomi Islam global. Program dua hari ini membuka ruang memahami keseimbangan antara spiritual dan ekonomi moden.