Ramai yangn suka bertukang untuk mencantikkan rumah kediaman. Maklumlah apabila lakukan sendiri pasti kos dapat dikurangkan.

Namun, untuk bertukang ni kena ada ilmu perkakasan. Kena tahu barang apa yang harus digunakan termasuk peralatan gerudi.

Sebagaimana perkongsian lelaki ini memberi info jenis-jenis gerudi mengikut kesesuaian.

Berkenaan dgn ada group member yg salah beli tools haritu, harini berkesempatan jgk utk bg tips pasal tools. Ni utk newbie ja, yg dh pro tu boleh la tmbah sikit2 tips utk member nk beli tools. Sini aku pakai brand DCA, bkn nk promote brand ni tp sbb brand ni senang cari dan bnyk comparison back to back dgn brand ni.
1. Jgn salah beli tools utk buat sesuatu kerja.
– Contoh : Nk tebuk beam tp pakai electric drill. Mmg tukar 8 jenis mata drill pun xkan berlubang sbb xda impact.
2. Jgn salah sebut atau salah type masa nk beli tools.
– Contoh : tulis drill, mmg beribu2 jenis drill la dia keluar. Ataupun gi kedai pastu ckp nk drill tp xckp pun utk kerja apa. Skali dia bg drill nk tebuk dinding sedangkan time tu nk pasang skru.
3. Baca spec atau detail dulu sebelum beli. Ni utk advance dh.
– Contoh : Max speed r.p.m utk tools baru ni 1500 tp yg beli dulu r.p.m dia 2000, baik pakai yg lama ja lagi laju…. ye dok?
Tp ada la pro n contra dia.
4. Bateri atau wayar??
– Kalo bateri org panggil Cordless.Kalo wayar org panggil electric.
– Contoh : Cordless drill dan electric drill, Cordless hammer drill, Electric hammer drill dn vise versa.
___________________________________________________________
1. Cordless Drill

– utk pasang skru yg pendek atau yg panjang dlm 2 inci, nk pasang skru 3 inci pun boleh tp tgk torque dia la. Lagi tinggi torque lagi padu dia masuk.
– Check rpm dan torque, the higher the better.
– Bateri plk zaman sekarang dh higher than 12v dh, lgi tinggi voltage lagi kuat.
– Sekarang ada yg 2.0 Ah dan 4.0Ah. Dia umpama mcm usb la 1.0 la 2.0 la, 3.0 la. Lgi tggi lagi tahan lama.Ah tu ampere hour, mls nk explain google sendiri dan pastikan bateri ru Li-ion atau nama panjangnya Lithium ion, bateri xkan habis terus dan susut power kalau simpan dan xguna lama. Dia ada jgak simpan power dlm 20% cmtu.

2. Cordless Hammer Drill

– haaaa yg ni jgn percaya sgt hammer dia tu, pernah beli dan pakai dulu. Lemau gila nk habis 1 lubang pun, mmg la dia ada hammer tp lembut hanat tmbah plk kalo atas tile or beam, mmg lusa pun xberlubang lgi.
– utk dinding lembut boleh la tebuk sikit2.
– bunyi kurang kuat sikit masa tebuk, boleh la xkena complain dgn jiran sebelah. Tapi……. mkn masa sikit kalo nk tebuk bnyk lubang.
– bateri mcm yg explain kt atas tu.
2.1 Cordless Rotary Hammer Drill ( xda gmbar)
-utk tebuk lubang kt dinding dan beam tp power dia kurang sikit dr electric hammer drill dan rotary hammer drill walaupun speed dan torque dia sama. tambah plk kalo bateri dh nk kong. Silap2 baling ke lantai sbb tgh sedap2 tebuk bateri plk habis, mmg mendapat la.
– hack dinding pun boleh tp yg ringan2 dan sikit2 boleh la, nk hack lama2 kang syg plk kalo rosak.
– bateri sama mcm kt atas.

3. Cordless Brushes

– pernah tgk org kunci tayar keta kt kedai? ha….yg ni la.
– kalo pomen mmg sedap pakai yg ni tp power stakat nut keta ja la.
– pakai bateri gak

4. Cordless impact driver

– kalo nk masukkan skru dlm kayu jati ke cengal le senyum ja, kot skru tu plk yg putus.
– lgi tinggi torque lagi padu.
– diingatkan ya, ni impact bkn hammer walaupun lambangnya sama. Kalo pernah buka magnet moto cub c70 dulu mmg paham la apa itu impact.
– bateri sama mcm atas.

IKLAN

5. Electric Drill

– yg ni pun kalo nk pasang skru bumbung yg mata 8 tu pun senyum jgak, cuma leceh kat wayar je la nk kena tarik extension.
– kalo nk tebuk dinding utk buat lubang 2-3 inci pakai mata diamond tu disarankan pakai yg ni la. Nk tebuk lubang pakai drill bit pun boleh jgak tp lecehnya bnyk sbb lmbat jgak, bising tu nauzubillah la masuknya xsampai kemana pun.
– moral of the story jgn pakai yg ni utk tebuk dinding kang jiran sebelah report kata langgar sop plk.
– 1 lubang 2-3 minit, kalo beam or concrete xyah cita la.

6.Rotary Hammer

– 100% utk tebuk dan hack dinding.
– bising jgak tp puas hati sbb cpt ja masuk
– pakai wayar dan harga mampu milik.
– kalo rosak bleh repair or beli baru kalo kerap sgt rosak.
– lgi besar mata drill bit tu lagi lama masa nk tebuk lubang.
– boleh support dr 5mm smpai 32mm.
– wayar.
– 1 lubang = 1.2 second.

IKLAN

7. Percussion Hammer


– yg ni kalo nk hack tile ka beam ka, dinding ka smbil pejam mata pun boleh sbb takut nnti serpihan masuk mata. Hahah…
– tebuk lubang smpai bilik jiran sebelah pun boleh.
– berat gila…. 6.8kg wei, mcm kandaq beras yg kita beli tu tp cuba pegang utk 15-30 minit tgk. Mau mkn nasik tgn parkinson.
– bising? yakmat!
Tu saja utk tips dan info kali ni, harap membantu. Letih baq hang karangan.

Selamat bertukang!

Sumber: Ahmad Khidzir Abdullah

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club