Lemon telah mendapat pengiktirafan untuk sifat perubatannya. Secawan perahan lemon dikatakan dapat menyegarkan dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan.

Tapi jika asyik beli tapi menyimpan lemon dalam tempoh yang lama tentu mengakibatkan ia menjadi rosak seperti kecut, lembik atau berkulat. 

Menarik dengan perkongsian puan  Shuhairi Shuhaini ini menunjukkan cara terbaik untuk menyimpan lemon di rumah supaya kekal ‘fresh’ dan tidak mengering.

Mudah aje tip lemon kekal ‘fresh’ .

Satu paket utk satu mug. Kemudian frozenkan. Lemon satu hiris, bunga cengkih 3 kuntum (basuh dulu cengkih) & halia sehiris..kita lebih suka halia merah sebab baunya lebih kuat. Halia ketuk sikit ya.

Kalau nak minum tambah madu 1 sudu & air panas.

Terima kasih sis Joan Keisha semalam share tips nih. Idea yang bagus, kalau tidak kadang lemon kita selalu lembik.

Potong nipis dan masukkan dalam pek plastik sebelum dibekukan

Halia merah

 

Khasiat minuman lemon madu

Menjawab pertanyaan netizen katanya, minuman ini antara khasiat adalah membuang angin, menguatkan imun tubuh badan dan mengatasi masalah pencernaan.

Cara penyediaan:
1. Satu paket yang dibekukan tadi untuk 1 mug :Satu hiris lemon, 3 kuntum bunga cengkih dan sehiris halia merah. Jika tak halia merah boleh guna halia biasa.

2.Sewaktu nak minum, tambahkan satu sudu madu dan air panas.

3. Boleh minum 3 kali atau sehari sekali. 

IKLAN

Selamat mencuba!

Sumber: Shuhairi Shuhaini

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520