Siapa je yang tak sukakan kecantikan, betul tak? Tak kisah la kecantikan diri atau sekeliling, bila tengok sedap je mata memandang! Itu baru tengok sendiri, kalau orang lain tengok, maunya terpikat!

Lagi-lagi bila dah berkahwin ni, kena la cantik depan suami. Ye la takut kang nanti pula jadinya dengan kes macam-macam kat luar sana sekarang ni kan? Opss!

Tapi sebenarnya nak cantik ni perlukan pengorbanan menyeluruh. Kenapa menyeluruh? Haa kalau nak tahu jom tengok apa kata Taufiq Razif ni!

Fitrah emak emak ni memang suka nak berhias dan nak dilihat cantik. Lebih lebih lagi di depan suami yang dia kasihi.

IKLAN

Mak mak akan jadi makin cantik bila :

1. Dia diberikan bajet khusus untuk Self Care diri. Tak perlu banyak tapi yang penting cukup untuk dia merawat dan mencantikkan diri.

2. Dia diberikan masa khusus untuk memanjakan diri sendiri. Kadang tak perlu ke spa atau salon pun. Asalkan diberikan peluang dan masa memang mereka akan cari cara untuk merawat dan mencantikkan diri sendiri.

3. Dia diberikan peluang untuk Self Reward diri sendiri seperti melancong, shopping dan sebagainya. Selepas berhempas pulas menjaga pasangan dan anak anak, Self Reward ni sangat perlu untuk menjaga motivasi dalaman diri. Hilang motivasi diri, maka hilanglah seri.

4. Dia diberikan nafkah batin yang mencukupi keperluan diri. Nafkah batin ini termasuklah pergaulan yang baik dan kasih sayang yang membuatkan hatinya menjadi tenteram dan tenang.

5. Dia perlukan pasangan yang memahami psikologi dan keperluan diri seorang wanita. Perbezaan jantina membuatkan ramai wanita tidak memahami lelaki dan ramai lelaki tidak memahami wanita sedangkan ilmu memahami pasangan adalah ilmu yang sangat penting untuk keharmonian rumahtangga

Wanita dan isteri yang cantik datangnya daripada rumahtangga yang bahagia dan harmoni

-Taufiq Razif-