Kalau ada aktiviti luar atau  bercuti di pantai, jangan lupa barang penting ini jika tidak mahu kulit hangus terbakar.  Walaupun ia digunakan setiap hari untuk melindungi kulit, namun apabila kita berada di tempat yang terdedah kepada sinaran matahari,  kita perlu lebih berhati-hati.

Sunblock atau krim perlindungan cahaya matahari membantu melindungi kulit wajah dari sinaran matahari yang berbahaya sekaligus mengurangkan pelbagai risiko masalah kulit.

Terdapat pelbagai jenis sunblock dipasaran dengan jumlah SPF yang berbeza bergantung pada jenis kulit & aktviti yang kita lakukan. Jsuteru, kena bijak memilih yang sesuai dengan kulit kita. Nak tahu lebih lanjut, ikut nasihat dan tip yang dikongsikan oleh Dr Erna Nadia ini.

TIPS MEMILIH SUNBLOCK

Nak Pilih Sunblock  Yang Sesuai Dengan Kulit Tak Perlu SPF Yang Tinggi, Ikut Tip Dari Doktor Ini.

 

Contoh pengiraannya adalah :

  1. Cara kira seberapa kuat ianya boleh melindungi kulit kita Kita ambil contoh spf 15. Kita perlu tolak satu dari nilai spf itu. Misalnya, spf 15 bermaksud (15-1)/15 iaitu 0.93. So, 93% sunblock itu dapat lindungi kulit kita dari sinaran uv. Jika spf30, 96%.
  2. Setiap warna kulit adalah berbeza untuk pertahanannya terhadap sinaran uv. Untuk kulit putih, biasanya hanya boleh bertahan 10 minit. Kulit kuning langsat, biasanya 15 minit. Kulit sawo matang,20 minit. Semakin gelap kulit kita, semakin kuat ianya mampu bertahan di bawah sinaran UV kerana kandungan pigmen melanin yang tinggi.
  3. Nak Pilih Sunblock  Yang Sesuai Dengan Kulit Tak Perlu SPF Yang Tinggi, Ikut Tip Dari Doktor Ini.

Contoh kiraan: Untuk orang berkulit putih, jika dia menggunakan spf 15, maka sunblock itu mempunyai masa lebih kurang 15×10=150 minit untuk bertahan.

Untuk kulit sawo matang, 15×20= 300 minit.

IKLAN

Ok, boleh faham ke setakat ni?

Selain dari nilai spf, kriteria lain untuk memilih sunblock adalah, ianya perlulah mempunyai perlindungan dari sinaran UV ( ultraviolet ) A & B.

UV A adalah sinaran UV yang boleh menembusi lapisan kulit. Ianya menyebabkan kulit menjadi tua ( penuaan) , berkedut, kusam dan masalah dalaman kulit yang lain.
UV B pula adalah sinaran yang tidak menembusi lapisan kulit. Ianya menyerang lapisan luar kulit sahaja. Jadi, ianya akan menyebabkan kulit kita terbakar ( sunburn ).

Sebab itu, kita perlu cari sunblock yang mempunyai pertahanan kepada UVA & UVB juga.

Bagaimana pula jika ianya tertulis PA+++ sahaja?

IKLAN

PA itu adalah kiraan untuk UVA. +++ itu bermaksud kadar kekuatan UVA di dalam sesuatu sunblock. Maksudnya, jika sesuatu sunblock itu hanya tertulis PA++, ianya tidak mempunyai pertahanan UVB.

Jadi, sekarang anda sudah faham bagaimana mahu memilih sun block yang sesuai dengan anda?

Untuk yang tidak begitu terdedah kepada sinaran terik matahari atau yang terdedah sekejap sahaja (kurang dari 4 jam), spf 15 sudah mencukupi.

Jika anda memang terdedah lama dan sentiasa berpeluh, spf30 sudah memadai. Melainkan jika anda berkulit putih gila, anda memang memerlukam spf50.

Beza pada spf cuma jangkamasa sahaja. Kekuatan masing-masing adalah lebih kurang sama.Jadi,tak perlu spf yang tinggi.Jangan rosakkan kulit dengan spf yang tinggi jika tidak perlu.
Untuk yang melakukan aktiviti di dalam air, perlu lebih kerap sapu sunblock kerana ianya hilang selepas terkena air.

IKLAN

Tidak ada kajian mengatakan ada sunblock yang mempunyai kriteria ‘water-proof’.

Ok, tips untuk memakai sunblock saya senaraikan di dalam gambar.

Kesimpulan kata, yang terpenting untuk memilih sunblock adalah:

  1. Spf yang sesuai dengan jenis kulit & aktiviti kita2. Mempunyai UVA & UVB 3. Jenis sunblock yang sesuai dengan jenis kulit kita ( spray/ gel/ krim). Dan, minumlah air kosong dengan cukupnya setiap hari untuk mengekalkan keanjalan kulit kita.

Nota Kaki : Lindungi kulitmu dari sinaran berbahaya, pelihara akhlak dan dirimu dari dunia fana & syaitan durjana.

Dr. Erna Nadia Your outer beauty will capture the eyes, your inner beauty will capture the heart.

Semoga Bermanfaat!

Sumber: Erna Nadia

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI