Nak cantikkan kediaman bukan bergantung pada berapa banyak barang yang dibeli atau berapa mahal barangan tersebut. Sebaliknya jika pandai menghias, kediaman yang kecil pun nampak menarik dan kemas.

Namun, masalah yang sering menghantui apabila kita berpindah rumah adalah pening untuk mendekorasi kerana banyak barang. Jom kita baca perkongsian dari saudara  Muhammad Arif Arif ini bagaimana nak pastikan anda sentiasa nampak kemas dan teratur susunannya.

“HOME SWEET HOME”
Rumah Condo di Sentul,Kuala Lumpur ini dikenakan gaya ringkas dan penggunaan warna ‘earth tone’ + elemen hijau bagi mewujudkan suasana relax dan santai dengan mengunakan tona warna yang tidak terlalu terang dan tidak terlalu gelap.

Sedia maklum rumah condo/apartment kebiasaanya akan mengalami masalah ruang terhad. Jadi, kita kena bijak menggunakan ruang seperti rak kasut tertutup untuk simpan kasut dan juga ‘mini store’, pengunaan meja boleh laras kepanjangannya (khusus untuk menerima tetamu) , katil yang boleh ‘transform’ dari katil ‘single’ kepada ‘queen’ dan lain2 lagi.

Tips untuk rumah kekal kemas adalah:

1)Sentiasa kurangkan barang dari rumah lama untuk dibawa ke rumah baru barang yang tak perlu jangan bawa (barang2 tak penting dan tak guna boleh beri pada orang, jual atau buangkan sahaja). Mengikut kajian 60% rakyat malaysia mengalami masalah tak cukup tempat simpan barang.. sebab tak suka buang barang😂


2)sediakan ruangan storan tertutup seperti (cabinet berpintu) supaya kita boleh sorok macam2 dalam tu 😬

IKLAN

3)didapur, bahan2 dan alatan masak seperti sudip, botol2 kicap, sos masukkan dalam satu bekas simpan didalam cabinet bila selesai memasak.

4)Bagi yang ada anak kecil, rumah korang takkan kemas ketika
mereka bermain, biarkan sahaja 🤣, selesai mereka bermain , kemas je.

IKLAN

By
Arif Latif
AL Decodesign


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club  Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster