Sakit kepala, sering mual dan muntah-muntah, lelah, pendarahan di hidung dan sebagainya lagi antara tanda-tanda seseorang itu menghidap darah tinggi. Jika anda ada tanda-tanda begini sebaiknya jumpa doktor untuk mendapatkan kepastian. Jangan biarkan ia semakin kronik.

Walaupun mengambil ubat yang disarankan doktor tetapi pada masa yang sama anda juga boleh mengamalkan petua tradisional untuk mendapatkan kesan postif menstabilkan kadar bacaan darah.

Bagi yang baru disahkan menghidap penyakit ini apa kata anda cuba petua yang dikongsikan oleh Puan Ummi Hias ini:

Bahan-bahannya:

Sebiji kelapa muda yang masih berisi lembut.

3 batang serai

7 biji halba

Cara membuatnya:

IKLAN

• Halba dan serai dititik atau diketuk sikit. Pastu masukkan dalam buah kelapa.

• Letak atas dapur buah kelapa tadi.

• Masak kelapa tu agak agak airnya panas. Pastu angkat dan tuang dalam cawan atau bekas.

• Biarkan suam sikit baru minum.


CARA TRADISIONAL LAIN:

IKLAN

1. Makan Cincau

Cara makan ialah setiap dua hari sekali anda boleh makan cincau ini. Dalam 3 hari lagi nak pergi jumpa doktor makan tiap-tiap hari. Kalau nak lebih mudah, kisar semua cincau dan minum macam biasa. Nak mudah, beli di pasaraya yang cincau bentuk packing silinder, jadi setiap hari anda boleh makan satu.

2. Bawang Putih

Ambil beberapa ulas bawang putih dan bersihkannya. Kisar bawang putih tadi untuk dijadikan jus. Kemudian, ambil 6 titik jus tadi dan campurkannya ke dalam segelas air kosong. Minum air tersebut 3 kali sehari.


Tip:

IKLAN

[su_highlight background=”#f11620″ color=”#242121″]Pastikan anda mendapatkan khidmat nasihat doktor sebelum mencuba petua ini kerana tidak semua petua sesuai dengan kesihatan semasa seseorang dikhuatiri anda mempunyai penyakit lain[/su_highlight].