Macam-macam cara kita mak-mak ini lakukan untuk mudahkan kerja, lagi-lagi bab memasak. Walau pun ada yang kata nampak mudah memasak ini, namun perlukan masa yang lama untuk menyiapkan menu tersebut.

Jadi sebab itu jugalah ada yang lebih selesa memperuntukkan satu hari tertentu untuk menyediakan pelbagai menu untuk seminggu dan kemudian dibekukan. Jadi di hari-hari berikutnya tidak perlu lagi masuk ke dapur untuk memasak dan bolehlah buat kerja yang lain.

Ini sama kisahnya seperti seorang ibu ini yang kelazimannya akan menyediakan menu seminggu yang pelbagai dan kemudian akan dibekukan.

Menurutnya yang juga merupakan seorang surirumah tangga sepenuh masa, cara ini lebih mudah baginya yang mempunyai  tiga orang masih kecil.

Selain itu melalui perkongsiannya di facebook melalui group Masak Apa Hari Ni turut dikongsikan tips bagaimana cara terbaik untuk panaskan makanan frozen agar rasanya kekal enak seperti baru dimasak.

“Senang bila ada lauk frozen ni. Bila lapar panaskan saja lauk tu”

Siap lauk frozen sis untuk minggu ni, petang tadi beli lauk dekat pasar malam.. balik terus masak.

Walaupun sis ni surirumah sepenuh masa tapi sis jenis malas nak masak hari-hari nak pula ada anak kecil-kecil 3 orang, nak diuruskan tu yang tak sempat masak tu.

Senang bila ada lauk frozen ni. Bila lapar panaskan saja lauk tu. Mudah kan.

Panaskan Lauk Frozen Tak Ada Microwave Guna Kukus. Barulah Rasa Tak Berubah!

Tips Untuk Lauk Frozen
✅Masak macam biasa sahaja lauk tu semua. Frozen di sini bukan maksudnya lauk tak habis kita simpan ya, memang akan lari rasa lauk tu. Kita frozenkan lauk yang baru siap dimasak.

IKLAN

✅Once dah defrost, tak boleh di bekukan lagi. Boleh mengundang bakteria.

✅Masak dan bahagikan dalam bekas untuk sekali makan sahaja. Tutup bekas bila makanan sudah betul-betul sejuk dan bekukan dalam peti.

✅Boleh tahan up to 6 bulan kalau betul cara penyimpanan.

✅Cara saya panaskan lauk frozen,
1. Defrost kemudian masuk microwave for 3-5 min
(ikutkan tak boleh guna aluminium flm microwave ya.. tapi untuk penyimpanan tahan lama memang guna foil ni paling elok.

Panaskan Lauk Frozen Tak Ada Microwave Guna Kukus. Barulah Rasa Tak Berubah!
Cam saya nak preheat saya akan defrost dan salin dalam mangkuk or pinggan yang boleh microwave..)

2. If takde microwave guna kaedah kukus. So takkan berubah rasa instead of kita goreng or masak semula dalam kuali

Panaskan Lauk Frozen Tak Ada Microwave Guna Kukus. Barulah Rasa Tak Berubah!

IKLAN

Sumber : [su_button url=”https://www.facebook.com/groups/MasakApaHariNiMAHN.my/permalink/3849609682028986″ style=”bubbles” background=”#3fc6b5″ size=”2″]Nuratira Farahin Jailani[/su_button]

 

ARTIKEL MENARIK : “Jual Murah Niatkan Atas Nama Arwah Anak Yang Kemalangan Di Kawasan Ini…” -Lelaki Ni Jual Roti Canai 50 Sen!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

IKLAN

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Panaskan Lauk Frozen Tak Ada Microwave Guna Kukus. Barulah Rasa Tak Berubah!