Terdapat banyak resipi kek pisang yang dikongsi  di laman sosial namun yang menjadi kesukaran ialah bagi mereka yang tidak memiliki ketuhar atau ketukar telah rosak.

Nah, jangan risau, jom kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Hazliza Dza membakar kek pisang dengan hanya menggunakan kuali.

Wah, nampak menarik kan, boleh cuba ni!


Sebab ramai yang tanya saya macam mana bakar pakai kuali.. So saya serta kan cara dan gambar skali..

1. Panaskan kuali pasti kan kuali di tutup ye..
(sama macam 0ven gak) time ni api besar pun  takpe
2. Agak2 kuali dah panas s0 kecik kan api..
3. Letak tmpat letak periuk 2.. 0rang paggil tungku.. Saya letak terbalik sebab tungku 2 besar dari kuali ?? 
4. Letak kan acuan dan tutup dengan penutup pengukus..
5. Bakar bergantung pada acuan.. Macam saya tadi 50 minit..
6. Jangan risau tau kuali takkan terbakar ??.. Setakat saya bakar guna cara ni..

Nota penting: jangan sesekali bukak penutup periuk sebelum 30-40 minit bakar yer.. Takut kek jadi mendap..

*bakar tanpa air
*Kalau ada air jd kukus

:: jangan kecam kuali sis ye.. Hihihi

IKLAN

Kek Pisang Bakar guna kuali

Bahan-bahan untuk dikisar:

  • 1 cawan pisang yang telah dilecek (apa-apa jenis pisang pun boleh).
  • 3/4 cawan gula (kemanisan ikut selera masing-masing).
  • 3 biji telur.
  • 1 cawan minyak masak.
  • 1 sudu besar limau nipis (boleh menggunakan lemon, limau kasturi atau yang setara dengannya)
  • Secubit garam

Bahan-bahan yang perlu diayak:

IKLAN
  • 1 1/2 cawan tepung
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-caranya:

1. Kisar semua bahan yang perlu dikisar kecuali pisang selama 2-3 minit. Apabila semua bahan sudah sebati, campurkan pisang yang telah dilecek dan kisar sekejap.

2. Satukan bahan-bahan yang perlu diayak dalam bekas. Kemudian campurkan bahan yang telah dikisar tadi dan adun hingga sebati.

3. Sapukan marjerin atau mentega pada acuan atau loyang untuk memastikan kek tidak melekat pada bekas tersebut. Selain itu, boleh gunakan kertas minyak (baking paper) untuk dialaskan dalam acuan.

4. Tuangkan adunan dan hias dengan menggunakan pisang yang telah dipotong nipis supaya tidak tenggelam ketika kek dibakar.

5. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Periksa keadaan kek selepas 40 minit membakar supaya kek tidak mendap atau bantat.