Pantau Sendiri Tekanan Darah Di Rumah, Nak Pastikan Bacaan Tepat Ada Pantang Larangnya!

Jika diajukan soalan tentang bila kali terakhir anda buat pemeriksaan tekanan darah, mungkin ada antara kita menjawab baru beberapa hari lalu lakukannya. Tidak kurang juga mungkin ada yang sudah bertahun-tahun lamanya tidak pernah buat, bahkan tidak tahu bacaan tekanan darah terkini dek kerana jarang sakit. Mungkin ramai beranggapan, jika sihat tentu semuanya normal. Oleh itu membuat kesimpulan, tidak perlu untuk membuat pemeriksaan tekanan darah.

Pun begitu kita juga sedar bahawa tekanan darah tinggi yang juga dikenali sebagai hipertensi adalah merupakan pembunuh senyap. Tidak menampakkan gejala atau tanda-tanda tertentu dan jika tidak dibuat pemeriksaan dari awal, anda akan hanya tahu apabila diserang penyakit yang serius seperti strok atau serangan jantung. Bila hal ini berlaku, pasti menyedihkan!

Menyedari hal ini, jika ada yang ‘malas’ pergi ke klinik sebenarnya anda boleh sahaja lakukan langkah pemantauan bacaan tekanan darah sendiri di rumah. Ini sangat penting untuk kita dapat pastikan bukan sahaja tekanan darah kita normal malah tiada halangan untuk seisi keluarga membuat pemeriksaan sendiri dengan lebih selesa di rumah pada bila-bila masa.

Cara Guna Kena Tahu

Oleh itu, panduan penggunaan alat pemantau tekanan darah dengan teknik yang tepat perlu diketahui terlebih dahulu. Sedikit kesilapan biasa boleh menjejaskan bacaan tekanan darah yang diperoleh dan akhirnya bacaan yang diambil tidak menggambarkan tahap kesihatan seseorang itu.

Pantau Sendiri Tekanan Darah Di Rumah, Nak Pastikan Bacaan Tepat Ada Pantang Larangnya!

IKLAN

Hakikatnya pemantauan tekanan darah perlu dilakukan dengan betul untuk memberikan hasil yang tepat. Untuk membantu, gunakan senarai semak  Do & Don’t yang mudah ini :-

Do

  • Periksa tekanan darah anda selepas satu jam bangun daripada tidur.
  • Sebaiknya periksa tekanan darah sebelum mengambil sarapan
  • Pastikan duduk di dalam keadaan selesa dengan posisi bersandar
  • Pastikan tangan diletakkan sama paras dengan jantung.
  • Tetapkan 5 minit pertama sebagai tempoh bertenang sebelum anda memulakan pemeriksaan.

 

Don’t

IKLAN
  • Pundi kencing yang penuh (tahan kencing)
  • Duduk tidak dalam posisi yang betul
  • Bercakap-cakap ketika bacaan tekanan darah diambil
  • Bersenam, minum kopi atau merokok 30 minit sebelum bacaan diambil
  • Memakai pakaian yang ketat

Kesemua aktiviti ini boleh meningkatkan tekanan darah dan menyebabkan bacaan yang tidak tepat.

Pantau Sendiri Tekanan Darah Di Rumah, Nak Pastikan Bacaan Tepat Ada Pantang Larangnya!

Adalah penting bagi semua antara kita memahami bahawa bacaan tekanan darah kita berbeza-beza dan berubah-ubah dalam tempoh tertentu pada waktu yang berlainan meskipun pada hari yang sama.

IKLAN

Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa memantau tekanan darah di rumah menggunakan alat pemantau tekanan darah yang terbaik seperti OMRON Connect yang dilengkapi dengan sistem digital yang canggih sebagai menyediakan penyelesaian untuk pencegahan dan pengurusan kesihatan buat anda sekeluarga.

Pantau Sendiri Tekanan Darah Di Rumah, Nak Pastikan Bacaan Tepat Ada Pantang Larangnya!

Apatah lagi baru-baru ini OMRON Connect melancarkan aplikasi program Health Gift rewards. Melalui aplikasi ini pengguna akan diberi ganjaran tiket dan healthcoins untuk setiap kali kita periksa tekanan darah (BPM) ataupun komposisi badan (BCM) kita.

Menarik bukan, dan bukan itu sahaja malah dengan jumlah healthcoins yang terkumpul, pengguna boleh tebus pelbagai baucer menarik sama ada di FamilyMart, Pasaraya Lotus’s, Touch n Go dan pelbagai lagi.

Jika anda ingin ketahui lebih detail tentang produk kesihatan OMRON connect ini boleh klik di sini (www.omronhealthcare-ap.com/my/)