Pasangan hidup kita adalah sahabat terdekat buat kita dan sewajarnya kita muhasabah diri sama ada kita sudah laksanakan tanggungjawab dengan sebaiknya untuk dirinya bagi memastikan sama-sama merasai kebahagiaan.

Pastinya setiap pasangan yang berkahwin, mahukan kemanisan hidup berpanjangan. Semakin lama usia perkahwinan, semakin erat kasih sayang yang terjalin dan sekali gus bertambah matang dalam melayari alam rumah tangga.

Persefahaman dan sikap toleransi antara suami isteri amat penting dalam memastikan kerukukan rumah tangga.

Tidak dinafikan dalam menjalani kehidupan ini, pelbagai ujian dan masalah akan dihadapai antaranya dari segi cara kehidupan, kewangan dan sebagainya.

Kematangan dalam rumahtangga…

Kematangan tak boleh diukur dari segi usia…Matang adalah sifat akal fikiran yang sihat, yang boleh berfikir akan baik buruk setiap sesuatu…

Dalam rumahtangga, kalau disuruh menunaikan solat dan reaksi kita ialah melenting, marah-marah, maka kita tak matang…menunaikan solat ni suruhan Allah s.w.t…kita nak rezeki yang murah dari Dia, kita nak kehidupan yang baik dari Dia, kita nak urusan dipermudahkan juga dari Dia, tapi kita tak nak sujud kepada Dia? Orang yang menyuruh kita menunaikan solat tu adalah orang yang matang sebab dia nampak kepentingan untuk jaga solat dalam kehidupan…

Bila ada konflik, bila ada isu dalam rumahtangga, orang akan cakap, berbincang…komunikasi antara satu sama lain untuak cari penyelesaian…

IKLAN

Orang yang matang akan duduk berbincang…orang yang matang akan terbuka menerima apa yang patut diubah, apa yang tak patut dibuat…dia open to any suggestions that will improve relation…nowadays, berapa ramai yang matang dan boleh duduk berbincang dengan pasangan ketika timbul konflik atau isu dalam rumahtangga?

Dah kawin 10 tahun pun masih ada yang tak boleh dibawa berbincang…

Orang yang matang tak perlu di remind about tanggungjawab, amanah, kewajipan…bila dia decide untuk berkahwin, maka dia sendiri perlu sedar apa tanggungjawab dia selepas berkahwin…dia akan tunaikan tanpa perlu diingatkan, dia akan jalankan tanpa perlu di bahaskan sehingga terjadinya pergaduhan…

Berbeza dengan orang tak matang…

IKLAN

Dah kawin, tanggungjawab masih ke laut…dah ada anak, kewajipan masih ke tong sampah…apa yang sepatutnya dia buat, dia tak buat…apa yang tak sepatutnya dia buat, dia buat…perkahwinan tidak menjadikan dia seorang yang bertanggungjawab, yang menjalankan kewajipan terhadap pasangannya kerana dia sendiri tidak matang…

Jadinya, kita ni matang ke natang? Renung-renungkan…

Sumber : Firdaus Shakirin 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Dapatkan produk aromaterapi  secara online di sini