Bila sebut pasal ayam percik, terus teringat bulan puasa. Betul tak? Mana taknya, bila menjelang bulan Ramadan je, penuh di bazar dengan menu ni. Nak versi macam mana? Tunjuk je semua ada!
Tak payah nak tunggu bulan puasa tahun depan, sekarang pun boleh dapat ayam percik! Mudah je caranya, pergi masuk dapur, sediakan bahan yang disenaraikan di bawah ni dan mula masak. Bukan takat lepas craving nak makan, malah tak payah nak masak lauk lain ni pun dah cukup! Haa tunggu apa lagi, jom cuba!
Resipi Ayam Percik Simple
Bahan-bahannya :-
Seekor Ayam (potong 4 bahagian)
5 ulas Bawang putih
2 biji Bawang besar
2 inci Halia
3 batang Serai
Sedikit Cili kisar
1sudu Serbuk kunyit
1 ketul Gula kerek
Sedikit Garam
Santan kotak
Madu
Ads
Nak tambah gajet dapur yang super berbaloi? Meh tengok di SINI !
Cara-caranya :-
1. Blender bawang besar, bawang putih, halia dan serai.. Tumis bahan blend tadi..
Ads
2. Masukkan cili kisar, serbuk kunyit, gula kerek dan garam, masak seketika..
3. Ambil ayam masukkan dalam kuah tadi. Siram ayam dengan kuah sambil tu kelar-kelar/tikam-tikam ayam tadi supaya kuah meresap ke dalam isi ayam.
4. Bila ayam sudah separuh masak, angkat dan bakar ayam tersebut. Terpulanglah la nak bakar menggunakan arang ka, oven ka atau pemanggang ajaib ka. Bakaq sehingga garing.
Ads
5. Lebihan kuah tadi, masukkan santan dan madu.. Masak sehingga pekat.. Ambil kuah tadi siram ke atas ayam. Taraaa dah siap.. 😋😋
Baru-baru ini tular media melaporkan dua beradik dari Kampung Seberang Tuan Chik keracunan makanan dipercayai selepas memakan puding buih yang dibeli ibu mereka di sebuah gerai di Bukit tumbuh Rabu lalu.
Kanak-kanak yang berusia sembilan dan tujuh tahun itu mengalami cirit-birit dan muntah pada jam 4 pagi kemudian dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) pada Khamis dan masih menerima rawatan sehingga kini, namun kedua-duanya stabil dan seorang daripadanya dibenarkan pulang semalam (Ahad).
Dalam pada itu, Pengarah Kesihatan Negeri Datuk Dr Kasemani Embong berkata ujian makmal akan dijalankan terhadap sampel puding buih tersebut ke Makmal Keselamatan dan Kualiti Makanan Bukit Tunggal dan keputusan akan diperoleh dalam masa tempoh tujuh hari.
Dr Kasemani menasihatkan orang ramai agar lebih berhati-hati semasa membeli juadah sepanjang Ramadan bagi mengelak perkara seumpama itu berulang.
“Amalkan kaedah lihat, hidu dan rasa pada makanan sebelum ia dimakan terutama juadah yang menggunakan telur kerana telur yang tidak dimasak sempurna mempunyai risiko menyebabkan keracunan makanan kerana boleh mengandungi bakteria salmonella,” katanya.
4 Elemen Penyumbang Utama Kepada Keracunan Makanan
Mungkin sebelum ini, ramai tidak kenal dengan pencuci mulut tradisi yang sebenarnya telah dimakan berkurun lamanya oleh masyarakat kita.
Kejadian keracunan makanan puding buih boleh berlaku akibat pengendalian makanan yang tidak selamat. Berikut adalah 4 elemen utama yang menyumbang kepada keracunan makanan tersebut:
TELUR
Jika dilihat kepada resepi puding buih, antara bahan ramuan utamanya ialah TELUR. Telur sememangnya terkenal dengan bakteria Salmonella. Jadi telur perlu dicuci bersih sebelum guna dan hanya guna telur yang masih elok/segar sahaja. Telur yang kotor atau Telur yang sudah rosak akan mengandungi bakteria Salmonella yang banyak!
TEKNIK PENYEDIAAN
Telur ayam ini akan diasingkan kuning dan putihnya, dimana putih telur tadi akan dipukul sehingga kembang atau dipanggil sebagai ‘meringue’ dan iannya tidak dimasak! Memang ‘meringue’ ini digunakan secara meluas dalam industri pastri tetapi mereka menggunakan telur yang telah dipasteur bagi memastikan tiada sebarang pencemaran terhadap makanan yang dihasilkan. Suhu selamat untuk masak telur adalah sekurang-kurangnya 75°C.
SUHU PENYIMPANAN
Kalau kita tengok resepi puding buih ini memang berisiko dan suhu penyimpanannya perlu dikawal dengan rapi. Puding tidak boleh dibiarkan pada suhu bilik terlalu lama kerana ini akan meningkatkan pembiakan bakteria. Puding perlu disimpan pada suhu sejuk dingin (chiller) iaitu antara 0 hingga 10°C.
TEMPOH MASA
Puding perlu dimakan dalam tempoh 4 jam (jika tidak disimpan dalam peti sejuk). Selepas tempoh itu ada kemungkinan besar makanan tersebut telah tercemar dengan bakteria!
Tentu ramai yang mengenali daun kaduk. Ia antara ulam-ulaman yang mempunyak banyak khasiat. Daun kaduk diguna dengan cara meminum jus nya, untuk melegakan gejala malaria dan berkesan untuk merawat demam, batuk, asma, selsema, reumatisme, keradangan pleura (lapisan paru-paru, apabila pleura parietal terlibat, terasa sakit didada berhubung dengan selaput dada (pleurosy) dan sakit tulang belakang (lumbago).
Keseluruhan tumbuhan boleh digunakan untuk merawat demam, membantu penghadaman dan untuk melegakan kesakitan otot. Akar daun kaduk adalah ubat berkesan untuk batuk, asma, keradangan pleura, lapisan paru-paru dan kulat pada kulit jari kaki (fungoid dermatitis).
Daun kaduk juga boleh dikunyah untuk menghentikan kesakitan gigi. Suku Karen di Thailand mengambil daun kaduk sebagai makanan sumber kandungan terbaik tempatan untuk beta karotena dan vitamin C.
Malah menjadi sebagai ulam-ulaman dan penyedap rasa masakan untuk seisi keluarga. Selain bayam brazil dibuat kerepek, daun kaduk pun boleh.
BOLEH BUAT KEREPEK
Daun kaduk ini enak dibuat kerepek. Rasanya pun sedap. Nak tahu cara nak buatnya, ikuti resipi ni. Apa kata buat untuk minum petang ni.
Untuk daun 20 helai 3 sudu tepung gandum 1 sudu tepung jagung 1 bj telur Secubit garam Sedikit serbuk kunyit 1 cwn air (adunan jgn cair, jgn pekat) Masukkan semua bhn2 kecuali daun kaduk..jadikan adunan mcm nak buat pisang goreng.
Memang rangup! Rasa pun sedap. Sesuai buat kudapan. Boleh cuba buat di rumah. Memang seisi keluarga suka kerepek ni.
Sardin tin biasanya dikaitkan dengan menu yang mudah, cepat dan sedap. Jika dahulu ibu-ibu hanya membeli di kedai tetapi kini semua orang dah mampu buat sardin sendiri dengan menggunakan ikan segar.
Lebih selamat dan paling penting langsung tak gunakan sebarang bahan pengawet. Malah kosnya pun lebih murah jika dibandingkan dengan harga setin sardin di pasaran. Bak kata orang boleh beli ikan sekilo!
Dah alang-alang boleh buat sardin tin sendiri, apa kata kita variasikan lagi jadi resipi yang lebih kreatif. Himpunan resipi menggunakan sardin tin ini anda boleh cuba. Memang menarik dan sedap!
#RESIPI 1
SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI
Bahan-Bahan:
1 tin sardin saiz besar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
7 biji cili padi
1 batang serai
1 helai daun kunyit
250ml santan
3 biji ubi kentang
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 keping asam gelugur
300ml air
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
2. Panaskan periuk, masuk sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Masuk air kira-kira 300ml. Setelah mendidih, masukkan
santan, garam dan daun kunyit, kecilkan api.
3. Masuk kentang dan setelah kentang sedikit lembut, masukkan cili padi dan ikan sardin dengan sosnya sekali. Biarkan sekitar 5 minit, mati akan api dan angkat.
4. Boleh hias dengan sedikit hirisan daun limau purut sebelum dihidangkan. Sedia dinikmati.
#RESIPI 2
SARDIN MASAK TOMYAM
Bahan-Bahan:
1 tin sardin -saiz besar
4 batang serai saiz sederhana – ketuk
1 inci lengkuas – ketuk
8 biji cili padi – ketuk
1 kiub perencah tomyam Knor
1 biji bawang besar
3 helai daun limau purut (urat tengah tu buang)
2 helai daun ketumbar jawa
Sedikit perahan lemon
Cara Memasak:
1. Rebus air bersama serai, lengkuas dan cili padi.
2. Masukkan perencah tomyam, kuah sardin dan bawang.
3. Bila dah menggelegak, masukkan sardin, daun limau purut, ketumbar jawa. Biarkan mendidih dan dikacau sentiasa.
4. Bila kuahnya dah pekat, perahkan lemon dan perasakan dengan sedikit garam. Biarkan masak seketika.
5. Angkat dan sedia dinikmati.
#RESIPI 3
SARDIN MASAK PAPRIK
Bahan-Bahan:
1 tin sardin besar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1sm halia
5 biji cili padi -ketuk
1 batang serai
3 helai daun limau
Sedikit lobak merah, jagung mini dan sayuran lain
Garam dan air asam jawa
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan cili padi dan kesemua sayura lain.
3. Masukkan kuah sardin dan gaul rata.
4. Akhir sekali masukkan sardin dan letakkan sedikit asam jawa. Biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam dan taburkan hirisan daun limau purut.
6. Apabila mendidih, angkat dan sedia dinikmati.
#RESIPI 4
GULAI LEMAK KUNING KELADI IKAN SARDIN
Bahan-Bahan:
1 tin sardin besar
100gm keladi -dibasuh dan direbus
2 biji bawang besar
5 biji cili padi
1 liter santan
1sm kunyit hidup
1 batang serai -ketuk
2 keping asam keping
Garam secukup rasa
Cara Memasak:
1. Kisar bawang merah, cili padi dan kunyit hidup hingga sebati.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama sedikit air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan kuah sardin, keladi, serai dan asam keping. Biarkan mendidih.
4. Masukkan santan bersama sardin dan biarkan mendidih.
5. Angkat dan sedia dinikmati.
#RESIPI 5
ASAM PEDAS SARDIN
Bahan-Bahan:
20 tangkai cili kering -dikisar
2.5sm kunyit hidup -dikisar
6 biji bawang merah -dikisar
5 ulas bawang puth -dikisar
3 batang serai -diketuk
4 helai daun limau purut
3 sudu asam jawa -dicampur dengan 1 cawan air
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik garing.
2. Setelah garing masukkan kuah ikan sardin dan kacau rata selama tiga minit.
3. Kemudian masukkan ikan sardin dan tuangkan pula air asam jawa. Masukkan juga limau purut dan juga serai.
4. Kacau hingga sebati dan biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya dan angkat.
Mana satu resipi paling disukai? Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Pendakwah selebriti, PU Riz meluahkan rasa kecewa apabila tindakan individu dengan mudah mengatakan lebih selesa untuk tidak berhijab kerana menganggap itulah dirinya.Menerusi hantaran di...