Zaman sekarang ni, kereta dah jadi keperluan orang ramai dah. Paling limit, satu kereta bagi setiap keluarga bagi yang berkemampuan.

Nak uruskan kereta, ada caranya. Bukan main hentam je guna! Kalau main lenjan je guna, mulalah kereta itu ini rosak!

Nak tahu punca kereta cepat rosak? Jom tengok tabiat apa yang selalu kita buat, tapi kita tak sedar itu yang memudaratkan kereta. Meh semak!

Empat Tabiat Yang Akan Merosakkan Kenderaan.

1. Terus tekan minyak kuat lepas ‘start’ kereta
Tidak dinafikan, kenderaan moden tidak perlu menunggu lama untuk ‘warm up’ namun tidak bererti kita boleh terus ‘melenjan’ kereta sebaik sahaja enjin dihidupkan. Ia boleh menyebabkan stress yang tinggi pada enjin. Hal ini demikian kerana, suhu minyak enjin ketika itu belum lagi berada pada tahap optimum.

2. Tidak menekan brek ketika lalu bonggol
Menurut WapCar, ramai yang menganggap tindakan ini hanya akan menyebabkan suspensi sahaja yang koyak. Tetapi sebenarnya, kerosakan yang boleh berlaku mungkin lebih daripada itu. Tindakan ini juga boleh menyebabkan kerosakan mounting kereta dan rasa longgar pada casis.

3. Pusing steering full lock dengan kuat
Jika anda selalu melakukan tabiat ini, steering rack akan cepat rosak dan akan mengeluarkan bunyi yang tidak sedap didengar serta tidak lancar seperti awal dahulu. Untuk membaiki masalah ini juga akan menelan kos hingga beribu-ribu.

IKLAN

Patutlah Kereta Cepat Rosak! Ini Tabiat Yang Selalu Kita Buat, No 4 Tu Wajib Take Note

4. Tidak menggunakan signal
Nombor empat ini antara ‘tabiat buruk’ yang paling kerap berlaku ketika memandu. Hal ini bukan sahaja akan menelan kos yang tinggi untuk membaiki kerosakan kereta jika terlibat dalam kemalangan malah kemungkinan ada yang akan kehilangan nyawa. Lagi malang, kalau yang hilang nyawa itu adalah pengguna jalan yang lain, sedangkan puncanya adalah daripada sikap sambil lewa kita.

Tidak dinafikan, tabiat-tabiat ini sememangnya sering dilakukan oleh ramai pemandu kereta. Jadi, dengan hari raya akan kunjung tiba tidak lama lagi dan kita semua bakal melakukan perjalanan jauh menggunakan kenderaan, jadi marilah kita ambil peringatan bersama. Sayangi nyawa dan duit anda.

@wapcar_adrian Adakah anda ada tabiat2 ini? Kena membetulkan! #carsafetytips #carmalaysia #learnontiktok ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

IKLAN

Sumber: Wapcar

Whoaa menariknya Kidzania ni! Nak tahu apa ada di sana? Jom tonton!

Jom tonton kisah Hikayat 1001 Malam yang dibawakan oleh Bintang Kecil.

IKLAN

Bulan puasa ni masa untuk kita tambah pahaladengan membuat amal ibadah. Jom didik jiwa mendekati keluarga sakinah.

 

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!