Biasa kalau makan kat luar, rasa tak puas kan. sedapnya lain macam. Sehinggakan ada yang mengatakan kedai tersebut menggunakan ‘ilmu pengasih’ dan sebagainya.

Rupa-rupanya ada cara dan bahan penting yang perlu dimasukkan ketika memasak nasi. Perkongsian saudara Ahmad Shukri Amiruddin mengenai cara memasak nasi mungkin dapat membantu. Pengalaman selama 25 tahun dalam bidang masakan, chef Shukri tidak lokek untuk berkongsi rahsia dengan orang ramai.

Patutlah Makan Nasi Di Kedai Sedap, Ada Rahsia Masaknya. 25 Tahun Pengalaman, Chef Ni Kongsi  Teknik & Bahan Guna!Malam ni orang rumah sibuk. Saya dengan rela paksa masak nasi putih. Masak nasik putih ni pun ada rahsia besar. Bukan masak begitu saja.

Selama 25 tahun saya belajar, bekerja, bergelumang dan mencari rezeki melalui perniagaan makanan. Malam ini saya akan bagi ilmu yang paling penting sekali dalam bidang masakan.

Saya nak kongsikan ilmu pengasih yang digunakan oleh kebanyakkan kedai2 nasi campur dan juga nasi lauk kenduri kawin. Kadang2 bila kita makan nasi kat kedai memang sedap. Lepas tu orang kata kedai tu pakai jin, pakai bomoh, pakai hantu dan macam2 lagi.

IKLAN

Perkongsian ilmu pangasih untuk anda. Anda boleh gunakan ilmu ini supaya suami anda lebih sayang sebab masak lagi sedap. Setiap kali masak nasi putih, bacalah Bismilah dan selawat masa basuh beras. Ikutlah berapa kali nak dibaca.

Masa nak masak nasi. Masukkan sedikit garam dan minyak dalam nasi yang nak dimasak.Masukkan daun pandan.Kena pandai agak2 supaya tak terlalu masin dan berminyak. Sukatan air nasi adalah seperti biasa.Apa tujuannya?

Patutlah Makan Nasi Di Kedai Sedap, Ada Rahsia Masaknya. 25 Tahun Pengalaman, Chef Ni Kongsi  Teknik & Bahan Guna!
Gambar hiasan

Minyak berfungsi supaya nasi tidak melekat dan sentiasa berderai. Garam pula untuk bagi nasi putih ada ” rasa” bila kita makan begitu saja atau dengan lauk berkuah. Daun pandan supaya nasi wangi satu dapur bila dah mendidih.

IKLAN

Kalau masak nasi selain nasi putih : Nasi Tomato, Nasi minyak dll. Ikutlah cara ini beserta masukkan 3 atau 4 ketul gula batu bertujuan mengilatkan nasi supaya lebih cantik.I

Patutlah Makan Nasi Di Kedai Sedap, Ada Rahsia Masaknya. 25 Tahun Pengalaman, Chef Ni Kongsi  Teknik & Bahan Guna!
Gambar hiasan

nilah rahsia besar kedai2 makan dan para tukang masak. Saya redha kalau lepas ni ada yang pm saya kenapa ” bodoh sangat” bagitau rahsia ni. Tujuan saya ilmu yang diamalkan, saya akan dapat pahala berterusan. Tak salah kan?:- Chef Shukri.

ARTIKEL MENARIK: Senangnya Nak Buat Dadih Susu Full Cream Sedap & Berkhasiat. Tekstur Lembut Cair Di Mulut. Buat Sendiri Puas Hati!

IKLAN

ARTIKEL POPULAR: “Memori. Inilah Orangnya.” Fedtri Yahya Kongsi Wajah Pemilik Tulisan Khat Pada Duit Kertas Malaysia


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club