Selalunya jika masak sambal bilis, resipinya sambal ikan bilis kering, tapi kali ini resipi ini agak ‘rare’ apabila menggunakan telur masin sebagai tambahan kepada bahan-bahan untuk memasak sambal bilis kering.
Nak tahu caranya, jom ikuti perkongsian resipi oleh puan  Zainor Shima Ihsan
yang menarik perhatian netizen group Masak Apa Hari Ini (MAHN)
Resipi Sambal Bilis Kering ‘Salted Egg’ 
Dah lama tak masak stail ni. Biasa masak sambal basah ikan bilis untuk nasi lemak.Lauk sambal ikan bilis kering ni menjadi favourite saya dan kami sekeluarga. Paling best anak bawak lauk ini balik asrama.
CikMa nak share resepi sambal bilis kering salted egg. Ada sesiapa yang suka makan sambal ikan bilis kering? Ala-ala macam sambal ikan bilis garing Che Nor. Jom kita kongsi resepi sambal ini. Makan dgn nasi panas atau bubur nasi bersama telur goreng sarang/telur masin pun sodap . Sesuai untuk bekalan tambahan bila nak travel jauh. Kiranya lauk kecemasan kalau x rajin nak masak lauk-lauk yang lain. Wow..ummphh cer gini 
Resepi sambal bilis garing/kering salted egg.
Bahan-bahan:
Jangan guna gula sepaket/cili kering sikit beno.. karang manis meleting pulak sambal ikan bilis ni😁. Agak2 ikot sesedap rasa tekak masing2 nak masin manis pedas. Saya guna cili kering yg jenis BESAR dan TAK PEDAS. Anak-anak dan suami x tahan pedas huhuhu..
beli cili kering besar dah siap packing. Yang ni x pedas tau.. Tak pening kepala nak timbang balik kt umh😆 1 paket 250gram x 2=500 gram
1. 500 gram cili kering kerinting pedas@ cili kering besar tak pedas. Nak mix cili pun ok je.
( terpulang mana yg suka pedas)
2. 500 gram ikan bilis kopek.
3. Bawang goreng segera.
4. Gula halus/gula pasir ( dikisar)
5. garam bukit. ( pilihan)
6. Serbuk cheese. ( pilihan)
7. 2 ketul kuib ayam- brand maggie.
8. Serbuk secukup rasa- brand maggie.
9. Serbuk salted egg-brand bestari.
10. minyak masak utk goreng cili kering/ikan bilis/kuib ayam.
Cara Masak:
1. Basuh cili kering sekejap, dan tos bagi kering. Gunting kecil-kecil. Tapis dalam bekas jaring untuk buang biji cili. Kemudian goreng dalam minyak panas sekejap je. Goreng kasi garing. Jangan sampai hangus ye.
2- Kemudian guna hand blander atau blander kering. Kisar bersama sedikit garam. Biar sederhana halus sehingga menjadi cili flakes.
2. Ikan bilis digoreng sampai garing. Bahagi kepada 2 bahagian. Kisar sederhana halus dan kasar.
3- Panaskan minyak. Bila dah panas, ambil 4 camca besar minyak goreng tadi, masukkan 2 ketul kiub ayam dan hancurkan sehingga sebati dengan minyak.
4. Kacau hingga sebati. Guna api paling kecil sekali.
5. Masuk kan cili kering blender, ikan bilis goreng, bawang goreng, gula halus, serbuk perasa, serbuk salted egg, serbuk cheese (terpulang nak letak atau tidak) .
6. Sentiasa gaul semua bahan tadi dalam 5-8 minit utk sebatikan bahan-bahan supaya tidak hangus dan tutup api. Sejuk kan terlebih dahulu sebelum masukkan dalam bekas.
7. Ada rasa pedas manis masin. Sambal ikan bilis pun bau wangi cheese/salted egg
8. Dah siap sambal kering ikan bilis garing/kering salted egg. Sedia untuk dimakan
Rujuk gambar untuk hurain lanjut.
Cili kering yg sudah dibasuh/tos kering. Goreng kasi garing sekejap je. Jgn goreng lama nanti hangus. Cili kering bau hangit..nanti tak sedap sambal tu.
separuh ikan bilis goreng di blender separuh halus dan kasar ye.
Dah siap di kisar ikan bilis goreng guna hand blender.
bahan2 cili kering /ikan bilis kasar/halus yang sudah siap kisar.
Cili kering goreng utk di kisar halus sehingga jadi cili flakes.
Siap kejadian cili kering goreng dah siap kisar halus
Goreng 2 ketul kuib ayam maggie dgn minyak masak 4 camca besar.

Selesai goreng hancur kuib ayam tadi. Campurkan semua bahan2.

cili kering
ikan bilis kasar+halus
bawang goreng segera
gula halus atau gula pasir (yg sudah dikisar)
salted egg

bahan2 sebelum digaul. yg putih tu gula pasir yg sudah dikisar. lagi bagus guna gula halus

Dah siap gaulan semua bahan2 tadi. Menarik tau warna sambal ni bila semua bahan2 dah sebati.

Warna merah oren sambal ni 

saya buat utk sekilo.. dapat dlm bekas balang sederhana.. Bau wangi tau.. Rasa manis masin pedas.
Selamat mencuba.

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN

 

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club