Selalunya kalau masak sesuatu yang perlu dihancurkan bahannya, anda guna lesung batu atau pengisar? Contoh paling senang, sambal belacan.

Kalau depan mak mertua, tertib je guna batu lesung, tapi kalau kat rumah nak cepat main humban je bahannya dalam blender. Ye lah nak senang dan cepat kan!

Tapi… Perasan tak, walaupun kedua-dua ni tujuannya sama iaitu menjadikan bahan itu hancur, tapi hasilnya berbeza. Tumbuk batu lesung lagi sedap berbanding blend bahan-bahan.

Sampai suami pernah tanya, ” kenapa sayang buat sambal kat rumah mak lagi sedap dari yang kat rumah?” Alamakkkk!

Nak tahu sebabnya? Jom ambil tahu jawapannya dari sudut saintifik oleh petugas makmal, Mohd Azizul Osman ini!

LESUNG BATU VS BLENDER

Smlm wife request nasi goreng pedas.. So, pagi ni pongpang2 la menumbuk cabai memecah keheningan pagi.. Sekadar nk berkongsi pendapat trhadap persoalan kenapa x blend jer pakai blender, kan senang? Senang tp xpower.. Xdak flying kick or sepak terajangnya.

IKLAN

Dulu kat lab bacteriology, aku guna pestle & mortar utk keluarkan intracellular bacteria such as Brucella or Coxiella burnettii dr dlm tissue sample. Sekarang di lab Virology pun masih guna pestle & mortar utk isolate viruses..

Bahan yang ditumbuk teradun dengan sempurna

IKLAN

Sama la juga utk keluarkan segala komponen dlm cell cabai n bawang..unsur2 spt cellulose microfibrils, hemicellulose, pectin, lignin, soluble protein dan lain2 akan keluar dgn sempurna..

Sementelahan capsaicin (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide) dlm cabai yg sgt berkhasiat akan teradun dgn sempurna.. Ianya tak berlaku sepenuhnya dgn blender sebab blender just akan mince atau cut into small pieces jer..

So, gunalah lesung batu utk lebih sedap n lebih memikat isteri.. Tu jer nk kongsi..

Sumber : Mohd Azizul Osman / SMAHI