Seperti kebiasaan, setiap kali hujung tahun ramai yang mengambil kesempatan untuk bercuti bersama keluarga. Lebih-lebih lagi, waktu ini bertembung dengan cuti persekolahan dan ramai di antara ibu bapa mahu menghabiskan cuti tahunan.

Pelakon dan pengacara terkenal, Awal Ashaari mengakui pengalaman bercuti kali ini berbeza dari sebelumnya kerana pada percutian kali ini, dia dan isterinya Scha Al Yahya menjaga anak sendiri tatkala bercuti di luar negara tanpa pengasuh merupakan pengalaman mencabar.

Namun begitu, Awal berkata hubungan dia dengan anak-anak menjadi lebih dekat pada percutian kali ini kerana semuanya mengenai anak-anak mereka uruskan sendiri.

Baru Tahu Peel Anak-anak
Awal atau nama sebenarnya Ahmad Awaluddin Ashaari memuat naik satu hantaran di Instagram yang memperlihatkan dirinya bersama kedua cahaya matanya ketika berada di luar negara. Jelas Awal, berada jauh tanpa pengasuh telah banyak mengajarnya tentang erti kesabaran selain mendekatkannya dengan anak-anak.

Baru tau ‘peel’ anak-anak kita, macam mana nak jaga ‘mood’ mereka, nak pastikan semua terjaga dan yang penting sekali, untuk letakkan mereka sebagai keutamaan berbanding keperluan sendiri.

‘Baru Tahu Peel Anak-anak.’ Awal Ashaari Kongsi Pengalaman Bercuti Tanpa Pengasuh

IKLAN

Bukan itu sahaja, pelakon berusia 41 tahun ini menyatakan sebenarnya banyak tempat yang ingin diterokainya dan juga restoran yang ingin dikunjungi, namun tidak dapat dilakukannya kali ini akibat keadaan yang tidak menginzinkan.

Tetapi kami tak merungut, malah saya berasa lebih dekat dengan anak-anak kerana sebelum ini tidak pernah merasai pengalaman sebegini.

IKLAN

Wajib Baca : ‘Mungkin Ini Hikmah Allah Hadiahkan Pada Aku’ – Rita Rudaini

Lebih Peka
Di samping itu, Awal juga menjelaskan perkara penting yang dipelajarinya adalah memastikan bekalan susu anak-anak mencukupi, air panas, jaket, sarung tangan dan topi untuk memastikan kedua puterinya itu nyaman.

Yang penting bekalan susu cukup, air panas ada, cucut dengan blankie tite ada, gloves, jaket dan topi ada untuk bagi mereka kekal panas. Lampin and tisu bayi jangan lupa. Sentiasa simpan 5 dalam bag, sebab sejuk lampin cepat basah.

IKLAN

Sekadar info, Awal Ashaari dan Scha Al-Yahya mendirikan rumah tangga pada 2012 dan dikurniakan 2 orang cahaya mata, Lara Alana, 8 tahun , dan Lila Amina, 1 tahun setengah.

‘Baru Tahu Peel Anak-anak.’ Awal Ashaari Kongsi Pengalaman Bercuti Tanpa Pengasuh

Sumber : OhBulan / Awal Ashaari

Mesti Baca :

‘Baru Tahu Peel Anak-anak.’ Awal Ashaari Kongsi Pengalaman Bercuti Tanpa Pengasuh