Bila tiba bulan Ramadan, biasanya kita teringin untuk mencuba pelbagai makanan.

Kalau anda teringin nak makan apa-apa mee sup yang macam sup Chinese, boleh cuba resepi kuey teow sup paling simple ala kopitiam.

Paling ringkas tapi sedap sehingga menjilat jari. Padu! Memang terlajak sedap ni pastinya tak cukup semangkuk.

Jom tengok resipi ni yang sudah tular di media sosial.

KUETIAW SOUP CHINESE STYLE

Jumpa resepi ni lalu kat FB juga jadi kita cuba la buat Sedap sangat uolls try la.
Menu ni Sesuai sangat buat para Isteri dan ibu2 yang bekerja tu sebab mudah dan cepat untuk disediakan. Hanya amik masa sejam je kelentang kelentung utk disiapkan kol 7 tepat dah ready dh semua

Ni saya share resepinya.. (lama xshare resepi sini)

📌kueyTeow
📌Ayam bahagian isi (dicarik2)
📌Fish Ball
📌Fish Cake
📌Baby Pak Choy (sy guna yg ni)
📌Halia 2 inci
📌2 Ketul Kiub Maggi ayam
📌Bawang putih
📌Cili potong, Kicap Manis/masin, minyak bijan sikit

Cara2nya :-
1- Rebus isi ayam dan Fishball tanpa minyak, masukkan sekali halia yg dihiris dan Kiub Maggi Ayam 2 ketul. Dah masak tu Angkat isi ayam dan sejukkn utk dicarik2.

2- Sementara tunggu sup dia masak tu korang Goreng la bawang putih yang dicincang halus tu hingga garing keperangan. Lebihkan minyak sebab nak buat minyak bawang. Dah garing masukkan kedalam bekas or mangkuk sekali dgn minyaknya.

3- Goreng kejap Fish Cake dan ketepikan

4- Celur Baby pak choy atau apa2 sayur yang dipilih.

5- Cili potong tu nak potong pastu tambah kicap je boleh.. nak tumis kejap pastu tambah kicap pun boleh. Ikut selera masing2
Mudah bukan?

Sumber: Amy Nur Hidayah Abdullah

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Bintang kecil: Puasa Tu Wajib, Tiada Puasa ‘Yang Yuk’ | Hikayat 1001 Malam | BINTANG KECIL

Episod 3 : Abdul Mukmin VS Abdul Fajir

Berpuasa jadi bekalan dan perisai orang beriman dan supaya tak terjebak ke lembah maksiat serta kejahatan. Sebab tu bulan puasa ni kita kena jadikan diri kita lebih ke arah Abdul Mukmin dan elak jauh-jauh dari Abdul Fajir.
Nak tahu apa tu Abdul Mukmin dan Abdul Fajir, kenalah saksikan 1001 Malam di Youtube Channel Bintang Kecil bermula 1 Ramadan ini pada jam 6.30 petang bersama pengacara jemputan PU RIZ.
Jangan lupa kawan-kawan Bintang Kecil semua!

IKLAN

Program ini disokong sepenuhnya oleh
TATEH, jenama yang Prihatin, Selesa dan Dipercayai.

Follow dan subscribe Youtube Channel Bintang Kecil
#BintangKecil #KitakanJuara #1001Malam

KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz