Masakan berasaskan sotong sudah tentu menjadi kegemaran ramai. Selain sotong goreng, sotong masak sambal atau sotong masak sos tiram, anda juga boleh mencuba resipi Sotong Siram Petang.

Menariknya resipi ini, cara penyediannya seperti ala thai termasuk mengunakan bahan serai, limau purut dan limau nipis membuatkan resipi ini memberikan aroma yang menyelerakan. Menerusi perkongsian Noor Sabrina Amran, resipi berkenaan adalah daripada mak mertuanya. Penyediaan yang mudah dan menyelerakan.

IKUTI PERKONGSIAN 

Sotong Siram Petang (resepi mak mertua kak sab). Buat untuk berbuka ni, sedap! laju je nasi bertambah! keluarga memang suka! anak2 fav!

Bahan-bahan :
Sotong
Cili padi
Serai
Halia
Bawang putih
Bawang merah
Daun limau purut
Limau nipis / lemon
Sos cili thai
Minyak masak

CARA PENYEDIAAN:

IKLAN

Cara-cara masak ada pada setiap gambar yer.
Campak-campak je!

IKLAN
Basuh sotong dan toskan. Potong ikut citarasa masing-masing.
Bawang putih, bawang merah, halia, serai, daun limau purut dan limau nipis dipotong awal.
Gaul sotong dengan garam dan kunyit
Goreng sekejap separuh masak. Angkat dan toskan.
Dalam kuali lain. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan serai sehingga naik bau.
Masukkan sos cili thai. Kacau sebati
Masukkan cili padi, perahan limau nipis dan daun limau purut.
Masukkan sotong dan kacau sebati. Jangan masak lama-lama nanti sotong liat.
Rasanya masam manis dan pedas.

Selamat menikmati. Memang sedap!

Kredit: Noor Sabrina Amran