Peguam hartanah kongsi kebaikan dan keburukan urus sendiri jualan hartanah. Anda bercadang untuk menjual hartanah yang dimiliki? Tidak kisahlah apa jua sebab dan situasi anda, sebaik-baiknya apabila ingin menjual hartanah yang anda miliki, carilah seorang peguam yang dapat memudahkan urusan anda.

Khidmat guaman ini bukan sahaja memudahkan urusan anda tetapi juga mengelakkan daripada berlaku masalah-masalah yang tidak diingini pada masa hadapan. Jangan kerana ini berjimat sedikit kelak nanti anda terpaksa mengeluarkan belanja yang lebih banyak.

Melalui satu hantaran yang dikongsikan oleh Nazri Mustafa, peguam hartanah ini berkongsi kebaikan dan keburukan jika seorang penjual hartanah tidak melantik seorang peguam untuk penjualan hartanah yang dimiliki.

Peguam Hartanah Kongsi Kebaikan  & Keburukan Urus Sendiri Jualan Hartanah

Antara kebaikan dan keburukan jika seorang penjual hartanah tidak melantik seorang peguam untuk mewakilinya dalam urusan jual beli hartanah adalah seperti berikut:

KEBAIKAN:

1. Kos yang Lebih Rendah
Tanpa melibatkan seorang peguam, penjual mungkin dapat mengurangkan kos transaksi, kerana tidak perlu membayar yuran perkhidmatan peguam.

IKLAN

2. Kawalan Lebih Besar
Penjual mungkin merasa lebih banyak kawalan dalam proses jual beli dan tidak perlu bergantung kepada nasihat seorang peguam.

Peguam Hartanah Kongsi Kebaikan  & Keburukan Urus Sendiri Jualan Hartanah
Kredit foto: Pexels

KEBURUKAN: 

3. Kesilapan undang-Undang
Risiko kesilapan undang-undang adalah lebih tinggi jika tidak ada peguam yang terlibat. Ini boleh membawa kepada masalah undang-undang yang serius dalam urusan jual beli.

3. Kesukaran dalam perundingan
Penjual mungkin tidak mempunyai pengetahuan undang-undang yang mencukupi untuk berunding dengan berkesan dalam urusan jual beli, yang boleh mengakibatkan syarat-syarat yang tidak menguntungkan.

Peguam Hartanah Kongsi Kebaikan  & Keburukan Urus Sendiri Jualan Hartanah
Kredit foto: Pexels

4. Tiada perlindungan undang-undang
Tanpa peguam, penjual mungkin kehilangan perlindungan undang-undang dalam kes-kes tertentu, seperti jika pembeli gagal menunaikan kontrak.

IKLAN

5. Semua urusan buat sendiri
Penjual perlu uruskan sendiri urusan permohonan pindahmilik, urusan penebusan harta (bank biasanya mahu berurusan dengan Peguam sahaja), urusan pengemukaan laporan cukai keuntungan harta tanah, urusan suratan hakmilik (jika sudah dikeluarkan tetapi belum dipindahmilik ke atas nama penjual) dan lain-lain lagi urusan yang terlibat.

Oleh itu dalam pada tidak melantik seorang peguam boleh mengurangkan kos, penjual hartanah perlu menyedari risiko undang-undang dan kesukaran dalam urusan jual beli yang mungkin timbul jika tidak ada peguam yang terlibat.

Moga bermanfaat dan dapat dijadikan panduan untuk semua.

IKLAN

Sumber: Nazri Mustafa

Kredit foto (top image): Pexels

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Jy4U9DJ_E10