Pelajar Vokasional Wakil Negara Ke Amerika Syarikat Untuk Anugerah Global Student Prize.

Jika sebelum ini, stigma masyarakat yang memandang rendah terhadap pelajar vokasional sehingga menganggap ia adalah pilihan terakhir pelajar tingkatan tiga.

Namun stigma itu sudah berakhir apabila ramai graduan lepasan TVET mempunyai pasaran yang luas dalam dunia pekerjaan.

Malah lebih membanggakan pelajar daripada bidang Pendidikan dan Latihan Teknik dan Vokasional (TVET) mampu mengharumkan nama negara.

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.

 

Menerusi facebook rasmi Datuk Mohamad Alamin, Timbalan Menteri Pendidikan ll Malaysia mengucapkan tahniah kepada pelajar Kolej Vokasional Keningau (KVK) setelah terpilih mewakili Malaysia.

Menurutnya pelajar berkenaan adalah daripada Kolej Vokasional Keningau dan merupakan wakil Malaysia tunggal untuk calon anugerah Global Student Prize tahun 2022 anjuran Chegg.org. di Amerika Syarikat

“Lagi sekali, Kolej Vokasional Keningau (KVK) mengharumkan nama Malaysia amnya dan Sabah khasnya di mata dunia apabila salah seorang pelajar jurusan teknologi pembinaannya, Alesyah Asa terpilih menjadi salah seorang finalis daripada 50 calon seluruh dunia bagi anugerah Global Student Prize tahun 2022 anjuran Chegg.org. di Amerika Syarikat yang menawarkan hadiah kemenangan bernilai USD100,000.00 (RM445,000.00).”

IKLAN

 

Pelajar Vokasional Wakil Tunggal Negara Ke Amerika Syarikat Untuk Anugerah Global Student Prize.

Katanya lagi , sebagai calon tunggal daripada Malaysia, pemilihan Ayesyah didasarkan kepada pencapaian beliau. Antaranya, Alesyah memenangi pertandingan STEAM Awesome Foundation di Amerika Syarikat (2019), mengetuai delegasi pertukaran pelajar di Korea Selatan (2020) dan memenangi pertandingan inovasi antarabangsa anjuran UNESCO (2020).

Syabas dan tahniah lagi sekali buat Alesyah Asa dan Kolej Vokasional Keningau!

IKLAN

Meninjau di ruangan komen, para netizen mengucapkan tahniah kepada pelajar berkenaan atas kejayaan dan mewakili Malaysia di persada dunia.

Pelajar Vokasional Wakil Tunggal Negara Ke Amerika Syarikat Untuk Anugerah Global Student Prize. Pelajar Vokasional Wakil Tunggal Negara Ke Amerika Syarikat Untuk Anugerah Global Student Prize.

Sumber: Datuk Mohamad Alamin

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Pelajar Vokasional Wakil Tunggal Negara Ke Amerika Syarikat Untuk Anugerah Global Student Prize.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI