Setiap manusia dilahirkan dengan kelebihan dan juga kekurangan. Walaupun ada ketika kita melihat orang lain lebih banyak kelebihan berbanding kita namun sebenarnya pasti di sebalik kejayaan itu terselit kelemahan yang terpaksa diharungi.

Seperti kisah seorang pemuda ini, mungkin ramai yang melihatnya kekurangannya kerana tidak mampu melihat namun di sebalik itu, pemuda yang bernama Thew Ming Soon ini berjaya membuktikan bahawa dia juga mampu berjaya seperti orang lain.

Pemuda yang berasal dari Johor Darul Takzim ini telah membuktikan bahawa kecacatan yang dihadapinya bukanlah alasan untuk dirinya berpeluk tubuh kepada takdir sebaliknya jika ada usaha, pasti kejayaan akan menyusuli.

[TRENDING] Meremang Bulu Roma Dengar! Nyanyian Adik MZ Sekali Lagi Tarik Perhatian

[EKSKLUSIF] Kalau Nak Jadi Perdana Menteri Kenalah…Nasihat ‘Deep’ Tun M Kepada Umar

Baru-baru ini, Thew Ming Soon telah berjaya menggenggam segulung ijazah dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Asia Tenggara Dari Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya (UM) di Majlis Konvokesyen UM Kali ke -62.

IKLAN

Menerusi perkongsian di laman Facebook Universiti Malaysa, Threw Ming Soon telah berkongsi tentang cabaran yang dihadapi apabila pandemik Covid.19 melanda Malaysia dan ketika itu mod pembelajaran terpaksa dilakukan secara dalam talian.

“Saya perlu mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri dengan sistem dan aplikasi semasa pengajaran dan pembelajaran secara atas talian. Walau bagaimanapun, saya bersyukur kebanyakan aplikasi mudah untuk saya gunakan,” ujurnya berkongsi cerita.

IKLAN

Biarpun terpaksa menyesuaikan diri dengan keadaan pembelajaran yang baru, dia tidak pernah berputus asa.

Sebaliknya mencari penyelesaian agar mampu menjalankan pengajian seperti mana sahabat yang lain. Tanpa motivasi dan semangat yang jelas, mustahil semuanya boleh berjalan lancar.

Tambah Ming Soon lagi, matlamat utamanya untuk menyelesaikan pengajian adalah,

IKLAN

“Antara motivasi saya untuk tamatkan pengajian ialah mempunyai matlamat yang jelas untuk menamatkan pengajian dengan cemerlang dan mendapatkan pekerjaan yang baik untuk membantu keluarga.”

[TIP KEWANGAN]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Pemuda Cacat Penglihatan Berjaya Genggam Ijazah UM, Mahu Bantu Keluarga

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI