Baru hari ketiga berpuasa tapi dah buntu nak masak apa untuk berbuka. Apa kata cuba Kuah Hitam Nasi Kandar ni, kak Has dapat resipi ni pun dalam Facebook dari owner kedai nasi kandar sendiri.
Memang sedap dan padu rasa dia. Terpulang nak gunakan ayam atau daging, makan dengan nasi putih saja pun dah cukup. Gerenti bertambah.
Kuah Hitam Nasi Kandar
Bahan-bahannya :
7 batang serai – diketuk
2 batang daun kari
3 sudu teh jintan manis – kisar kering
1 sudu teh jintan putih – kisar kering
3 sudu makan serbuk cili – boleh diganti dengan cili kisar mengikut anggarannya
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan rempah kurma
20 biji buah kurma dibuang biji dan direbus dulu
3 labu bawang besar – dihiris
Kicap manis secukupnya
3 inci halia – dihiris dan kisar
Air asam jawa secukupnya
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Kemudian masukkan serai. Goreng sehingga naik baunya.
3. Masukkan bawang besar, tumis sehingga nampak layu dan masukkan serbuk jintan manis dan jintan putih. Kacau sebati.
4. Selepas itu, masukkan serbuk cili, rempah kurma, rempah kari daging dan daun kari. Kacau dan tuang air panas tiga cawan supaya rempah dapat masak elok. Tumis lagi sehingga naik minyak.
5. Masukkan kicap manis, buah kurma, halia kisar dan air asam jawa. Kacau dan perasakan dengan garam secukup rasa. Tambahlah sikit apa yang kurang. Misalnya kalau
6. Akhir sekali masukkan daging atau lauk apa yang dipilih. Masak sehingga empuk. Sedap dan cukup enak.
-Dah panaskan minyak, tumis serai yang diketuk dan goreng hingga naik bau.
Masukkan bawang besar dan tumis hingga layu.
Masukkan serbuk jintan manis dan jintan putih.
Gaul rata.
Masukkan serbuk cili, rempah kurma, rempah kari daging dan daun kari.
Kacau rata.
Tuang 3 cawan air panas supaya rempah dapat masak elok.
Tumis hingga naik minyak.
Masukkan halia kisar.
Masukkan buah kurma yang dah dibuang biji dan direbus.
Masukkan air asam.jawa dan kicap manis.
Perasakan dengan garam. Kak Has suka guna Garam Kristal Himalaya Qaseh ni.
Masukkan daging dan masak hingga empuk
Nak cepat empuk tutup kuali.
Kuah hitam nasi kandar. Sedap ni makan dengan nasi panas-panas.
Istilah menjemur tepung untuk memastikan tepung lebih ringan dan elok digunakan untuk tujuan penyediaan kek atau sebagainya mungkin hari ini jarang kita dapat lihat.
Pun begitu, teknik mengeringkan tepung ini boleh dilakukan dengan cara lebih mudah dan ringkas sebagaimana yang dilakukan oleh Norulrafidah Omar. Disebabkan tepung yang dibeli berketul-ketul keadaannya walau tarikh luput masih lama lagi.
Nyata, melihat perkongsian tentang teknik merawat tepung tersebut memang mudah!
Ini perkongsiannya.
Saya cuma nak kongsikan rawatan tepung,
pernah tak antara kawan-kawan yang alami macam saya.Tepung yang baru dibeli dan dibuka bungkusan melihat tepung seakan bergentel dan berat.
Bila dilihat pada bungkusan usia tepung masih baik dan belum expired.
Sebenarnya tepung juga ada lembapan. Gentelan tu terjadi kerana Malaysia ni humidity yang tinggi memberi kesan even bungkusan tepung masih belum pernah dibuka atau digunakan.
Sebenarnya tepung Itu tak rosak.
Orang dulu-dulu mereka menjemur tepung.
Agar tepung sentiasa dalam keadaan baik.
Tapi hari Ini budaya menjemur tepung tidak lagi di amalkan kerana ia agak rumit dan remeh.
Ni akak nak share macamana selalu akak rawat jika dapat tepung yang macam tu.
1) Pertama keluarkan tepung dan letakkan di dalam dulang pembakar atau loyang.
2) Mengeringkan tepung dengan kaedah memasukkan ke dalam oven dengan suhu yang paling rendah selama 10minit.
3) Ulang proses kedua sebanyak 2 atau 3 kali mengikut kondisi tepung. Bagi mengenali tepung yang sudah okay diaduk dengan sudu atau senduk dan dapat merasakan tepung akan menjadi lebih ringan.
4) Keluarkan tepung yang sudah kering, ayak supaya mendapatkan tepung yang licin dan tidak bergentel lagi.
5) Pastikan suhu tepung yang siap di ayak atau di tapis benar-benar suhu bilik sebelum di simpan.
6) Setelah tepung benar-benar sejuk / suhu bilik bolehlah disimpan ke dalam storage container untuk kegunaan seterusnya.
Resipi Keledek Goreng, Rangup Bila Dikunyah, Cicah Dengan Sambal Kicap
Keledek goreng memang sedap dinikmati sebagai kudapan petang. Biasanya keledek goreng yang kita beli di gerai-gerai tepi jalan, paling suka sebab tepung gorengan rangup bila dikunyah. Memang sedap tapi kalau nak puas makan, eloklah kalau kita buat sendiri sahaja.
Bagi anda yang tiba-tiba teringin nak makan keledek goreng seperti yang peniaga pisang goreng jual, boleh cuba resipi perkongsian Aiza Shereen ini. Bahan yang digunakan pun tidak banyak. Jom mama kita cuba buat!
BAHAN-BAHAN:
Ubi keledek – kupas kulit
Tepung gandum
Marjerin
Garam
Minyak masak
Air suam
Serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
2. Untuk bancuhan tepung, satukan tepung gandum, marjerin, garam, minyak masak, serbuk kunyit dan air suam.
3. Jika suka letak gula, boleh letak. Sukatannya agak-agak sahaja ikut sebanyak mana keledek yang anda guna.
4. Bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan biar betul-betul panas. Goreng keledek secara berperingkat.
6. Bila keledek sudah garing keemasan, angkat, toskan dan sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protein.
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Bertabahlah buat anda yang bakal mengharungi sekali lagi PKPB mulai esok terutama yang tinggal di Selangor, Kuala Lumpur dan juga Putrajaya serta di Sabah. Memandangkan anak-anak pun tidak ke sekolah, jadinya banyak masa di rumah. Maka peninglah ibu-ibu nak sediakan makanan untuk anak-anak setiap hari kan.
Apa kata hari ini ibu-ibu cuba buat Roti Bun yang manis ni. Lagi seronok jika dibuat bersama anak-anak. Boleh mereka belajar benda baru sambil tu dapat mengeratkan kasih sayang satu keluarga.
Nah admin kongsikan resipi roti bun manis dari Tempias Hawa. Simple je caranya dan mudah untuk anak-anak cuba. SWEETBUN GEBU GEBAS…
Harineh En Suami kita buat Roti gebu gebas nehh.. 1st time buat n menjadiii…
SIMPLE,MUDAH & BERBALOI2.. SEDAPP
Resepi disetiap pic ye… Try la buat uoalss.. Xcari dah Roti lainn… Selamat Mencuba..
RESEPI ROTI SWEETBUN GEBU GEBAS
Bahan-bahan
-Tepung Gandum 4 Cawan
-Majerin 2 SB(Klu nk guna minyak masak pon bleh)
-1pakej Yis (Dibancuh dgn air suam setengah cawan)Biarkan hingga berbuih sedikit
-Susu Pekat 2 SB
-Bakin Powder Jika ada 1SB
-Telur 1Biji
-2SB Gula
-1SK Garam Cara membuat: Masukkan dan Gaulkan kesemua bahan2 dipic bahan2 kecuali yis.. Gaul Hingga Rata dan sebati…
-Masukkan Yis y dibncuh dan uli sehingga tidak melekat dijari.. Jangan tlalu lembut sgt..Selapas uli perap selama 1jam sehingga adunan kembang seperti Pic 1..
-Selepas 1jam.. Buangkan angin didalam doh y mengembang dengan menumbuk2 doh dah uli…
-PIC 2 uli mengikut bentuk y diidamkan.. Husband buat bulat2 je
PIC 3 Sapu Kuning Telor di atas doh y dbulatkan
PIC 4 Biarkan doh seketika sementara utkpanaskan oven
**Topping terpulang nk letak apa pon.. Xletak kuning telur pon xpa… – Masukkan ke dalam oven suhu 180c selama 30minit.. Jika nak Brown2 lagi lajakkan minit.. AWAS jgn smpai jadi hitam legam tau.. Hahahha
– Hokeyyyy.. Dah siappp… Nak bagi berkilat sapu majerin atas roti dan selamat menjamu seleraa… Sedappppp
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di